Wykonanie
Pożywne batoniki pełne smaku i zdrowych składników, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Polecam!
Składniki (na ok. 10 szt.):2 duże, dojrzałe
bananypół szklanki
soku pomarańczowego lub
wody1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegopół szklanki
wiórków kokosowych1 łyżka nasion chia2 szklanki
płatków owsianych1/4 szklanki
mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej)Nadzienie:250 g
suszonych moreli1,5 szklanki
soku pomarańczowego (lub
jabłkowego)skórka otarta z połowy
cytryny1 łyżeczka
cynamonuPrzygotowanie:
Banany rozgnieść na puree, dodać pozostałe składniki i wymieszać.Nadzienie:
Morele wrzucić do garnka, zalać
sokiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. (bez przykrycia), aż
morele zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać
skórkę z cytryny i
cynamon, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu zblendować na papkę.Formę o wymiarach 18x21 cm wysmarować tłuszczem. Na dnie równomiernie wyłożyć połowę masy owsianej, na niej nadzienie
morelowe i przykryć resztą masy owsianej.Piec przez ok. 25-30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C.Po całkowitym wystudzeniu pokroić na kawałki.