Sernik to moje ulubione ciasto. Tym razem propozycja sernika z malinami i borówkami posypanego kruszonką.Składniki na ciasto:25 dag mąki15 dag masłapół szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajkoZagnieść kruche ciasto z podanych składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki..Masa serowa1 kg sera z wiaderka1 szklanka cukru1 duży budyń śmietankowy z cukremaromat waniliowy, bądź cukier waniliowy1 jajko***maliny mrożoneborówki mrożone1 łyżka mąki ziemniaczanejcukier puder do posypaniaW mikserze wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. jedną większą, drugą mniejszą. Przygotowaną blaszkę 24x24 wyłożyć większą częścią ciasta. Na wierzch wylać masę serową. Wyłożyć maliny i borówki. Posypać przez sito mąką ziemniaczaną. Zetrzeć mniejszą część ciasta na wierzch. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 55 minut. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.