ßßß Cookit - przepis na Rolada bezowa z galaretką truskawkową

Rolada bezowa z galaretką truskawkową

nazwa

Wykonanie

Wiem, że mnie nie było bardzo długo i pewnie większość z Was doszła do wniosku, że nie prędko dodam jakikolwiek post, a tym czasem wracam z przepisem na roladę bezową, czyli wykorzystanie białek zalegających w lodówce (przynajmniej w moim przypadku tak jest :)
Zawsze obawiałam się, że rolada z białek może się nie udać, lub pokruszyć tak, że do niczego się już nie nada, a tu proszę, taka niespodzianka :)
Wyszło smacznie, troszkę marshmallowsowo i bardzo ciekawie, a szklanka białek została wykorzystana i skonsumowana.
Prosto i smacznie, polecam
Składniki:
1 szklanka białek ( u mnie 6 sztuk)
1 szklanka cukru pudru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
Galaretka truskawkowa:
1 słoik truskawek w kompocie o poj. 1000 ml
2 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier puder nie przerywając ubijania. Następnie wsypuję mąkę oraz ocet , szybko przemieszam i przekładam do blaszki o wym. 24x36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 100°C i piekę jeszcze 20 min. Sprawdzam, naciskając palcem, czy rolada "sprężynuje", jeśli tak wyjmuję roladę, przekładam na czystą ściereczkę spodem do góry, zdejmuję papier i zwijam roladę razem ze ściereczką.Odstawiam do wystygnięcia.
Truskawki odcedzam, sok zlewam do garnuszka i podgrzewam, aż zacznie wrzeć, wtedy wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam ,aż zacznie lekko tężeć. Do tężejącej galaretki dodaję wcześniej odsączone truskawki, mieszam bardzo delikatnie by zachowały swój kształt.
Roladę rozwijam, nakładam dość mocno tężejącą galaretkę i ponownie zwijam. Całość odstawiam, do całkowitego stężenia.
Wyjmuję, kroję na plastry i układam na talerzu.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2016/04/rolada-bezowa-z-galaretka-truskawkowa.html