Wykonanie
Pin It
Wiosna zapukała już do naszych okien i jak zwykle z jej nadejściem chce nam się czegoś zielonego i zdrowego. Zapraszam więc Was dziś wiosenny detox, czyli zielony koktajl przygotowany na bazie
szpinaku z dodatkiem
imbiru,
siemienia lnianego i
cytryny. Każdy z tych składników ma zbawienny wpływ na nasz organizm i posiada mało kalorii.
Szpinak, ponieważ zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty.
Imbir pobudza wydzielanie
soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne.
Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza
soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu i wzmacnia odporność. I na koniec
siemię lniane, które zawiera rozpuszczalny błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witaminę E i
sole mineralne.Pijmy więc na zdrowie !
Czas przygotowania: 10 minutSkładniki1 szklanka
wody mineralnej1 szklanka listków
szpinaku3 cm świeżego
imbiru1 łyżeczka
siemienia lnianegosok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki
szpinaku i
siemię lniane.
Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy
sok z cytryny i mieszamy i od razu pijemy.