Wykonanie
Lulu narzekała ostatnio, że nie potrafi zrobić babki piaskowej a bardzo ją lubi. Babka piaskowa zawsze kojarzy mi się, że świętami Wielkiej Nocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt.Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna, z lekko
cytrynowym aromatem - jednym słowem doskonała na wielkanocny stół :)Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą100 g
mąki ziemniaczanej150 g
mąki pszennej200 g miękkiego
masła plus
masło do wysmarowania formy200 g
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny lub kilka kropli
aromatu cytrynowego4 duże
jajka (lub 5 małych)3-4 łyżki
mleka lub
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniamąka do oprószenia formy
cukier puder do posypaniaopcjonalnie
skórka pomarańczowa i
rodzynkiPrzygotowanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z
proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem na pulchną masę po czym nie przerywając ucierania kolejno dodawać po jednym
żółtku.Do utartej masy dodać
mleko,
sok z cytryny (lub
aromat cytrynowy) oraz przesiane
mąki (opcjonalnie można też dodać
rodzynki lub
skórkę pomarańczową) i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.Z
białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie, (najlepiej ręcznie za pomocą łyżki) wymieszać.Formę na babkę wysmarować
masłem i oprószyć
mąką lub
bułką tartą, Masę przełożyć do formy i piec w temperaturze 170°C przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.Smacznego