Wykonanie
Siadając przed telewizorem, czytając książkę lub podczas spotkania z przyjaciółmi często mam ochotę coś przekąsić. Najlepiej, żeby było " pod ręką " a do tego niezbyt kalorycznie :)Z pomocą przychodzą mi wówczas
chipsy warzywne lub
chipsy z
owoców - oczywiście z tych samodzielnie ususzonych, zwłaszcza, że nawet w okresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym
jabłka,
buraki,
cukinię czy
bataty.Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami
selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się
czekoladą czy
ciastem z pobliskiej
cukierni.A jeśli do tego podamy nasze przekąski w estetyczny sposób, to sukces mamy zagwarantowany :)Często wykorzystuję w takich sytuacjach produkty rodzinnej firmy Glasmark, która od 1992 roku tworzy przepiękne i niedrogie produkty ze szkła i ceramiki. W ich ofercie znajdziecie dosłownie wszystko od kubeczków, kieliszków, kufli, przepięknych filiżanek, po dzbanki, pojemniki salaterki, karafki i wazony - zresztą sami możecie to sprawdzić na stronie KupSzkło.plRóżnorodność wzorów jest ogromna :)Dziś podam Wam przepis - nadziewane łódeczki z
selera naciowego serwowane w salaterce ze sklepu KupSzkło.plPrzepisy na
suszone warzywa i owoce znajdziecie tutajSkładniki
seler naciowydobrze odsączony labneh (można zastąpić np.
białym serem o kremowej konsystencji,
serem kozim,
serem gorgonzola lub innym
serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym i wymieszanym na gęstą pastę z niewielką ilością
jogurtu typu greckiego lub
śmietany )wybrane dodatki -
szczypiorek,
natka pietruszki, ulubione
zioła, zmielone
suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę
czosnek, bardzo drobno posiekane
suszone pomidory - wybór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji
smakowychsól i
pieprz do smaku, ewentualnie inne
przyprawy do smakuPrzygotowanieWybrany
ser rozgnieć na gładką pastę (lub zmiksować blenderem), dokładnie wymieszać z ulubionymi dodatkami i doprawić do smaku.
Seler umyć, oczyścić i ewentualnie usunąć grubsze włókna.Każdą łodygę podzielić na dwa lub trzy kawałki i napełnić przygotowaną pastą
serową.