ßßß Cookit - przepis na Łódeczki z selera naciowego

Łódeczki z selera naciowego

nazwa

Wykonanie

Siadając przed telewizorem, czytając książkę lub podczas spotkania z przyjaciółmi często mam ochotę coś przekąsić. Najlepiej, żeby było " pod ręką " a do tego niezbyt kalorycznie :)
Z pomocą przychodzą mi wówczas chipsy warzywne lub chipsy z owoców - oczywiście z tych samodzielnie ususzonych, zwłaszcza, że nawet w okresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym jabłka, buraki, cukinię czy bataty.
Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem z pobliskiej cukierni.
A jeśli do tego podamy nasze przekąski w estetyczny sposób, to sukces mamy zagwarantowany :)
Często wykorzystuję w takich sytuacjach produkty rodzinnej firmy Glasmark, która od 1992 roku tworzy przepiękne i niedrogie produkty ze szkła i ceramiki. W ich ofercie znajdziecie dosłownie wszystko od kubeczków, kieliszków, kufli, przepięknych filiżanek, po dzbanki, pojemniki salaterki, karafki i wazony - zresztą sami możecie to sprawdzić na stronie KupSzkło.pl
Różnorodność wzorów jest ogromna :)
Dziś podam Wam przepis - nadziewane łódeczki z selera naciowego serwowane w salaterce ze sklepu KupSzkło.pl
Przepisy na suszone warzywa i owoce znajdziecie tutaj
Składniki
seler naciowy
dobrze odsączony labneh (można zastąpić np. białym serem o kremowej konsystencji, serem kozim, serem gorgonzola lub innym serem pleśniowym rozgniecionym lub roztopionym i wymieszanym na gęstą pastę z niewielką ilością jogurtu typu greckiego lub śmietany )
wybrane dodatki - szczypiorek, natka pietruszki, ulubione zioła, zmielone suszone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, bardzo drobno posiekane suszone pomidory - wybór dodatków zależy tylko od Waszych preferencji smakowych
sól i pieprz do smaku, ewentualnie inne przyprawy do smaku
Przygotowanie
Wybrany ser rozgnieć na gładką pastę (lub zmiksować blenderem), dokładnie wymieszać z ulubionymi dodatkami i doprawić do smaku.
Seler umyć, oczyścić i ewentualnie usunąć grubsze włókna.
Każdą łodygę podzielić na dwa lub trzy kawałki i napełnić przygotowaną pastą serową.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/03/odeczki-z-selera-naciowego.html