Dziś dodaję kolejny zaległy przepis na ciasto, które już dawno zostało skonsumowane, ale z czystym sumieniem mogę go polecić innym. Ci którzy jeszcze go nie próbowali niech żałują. Polecam.Ciasto:8 jaj8 łyżek cukru1 cukier waniliowy200 g mielonych orzechów włoskich100 g wiórków kokosowych4 łyżki mielonych herbatników2 łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, miksując. Następnie wsypujemy wymieszane z proszkiem do pieczeniaorzechy, wiórki, mielone herbatniki i mąkę. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.300 g mąki pszennej150 g margaryny4 żółtkaszczypta soli1 łyżka cukru pudru40 g drożdży świeżych3 łyżki śmietany kwaśnej1 kg jabłek2 łyżeczki cynamonu4 łyżki bułki tartejWykonanie:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy i mieszamy z cynamonem. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, szczyptę soliśmietanę i rozczyn drożdżowy.Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy lekko bułką tartą.Wykładamy jabłka i znów posypujemy bułką tartą.Przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Pieczemy 45 minut w temp 180 stopni. Studzimy.Krem:2 budynie śmietankowe½ litra mleka6 łyżek cukru250 g masłaWykonanie:Z mleka, cukru i budyniów gotujemy budyń i studzimy. Miksujemy z masłem.Przełożenie ciasta:blat ciasta orzechowego½ kremu½ kremublat ciasta orzechowegopolewaSmacznego!