ßßß Cookit - przepis na Batony kokosowo-orzechowe bez pieczenia.

Batony kokosowo-orzechowe bez pieczenia.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis idealny na drugie śniadanie - pyszne batony, które łączą w sobie słodki i słony smak. Do tego zaspokajają chęć na słodycze i uczucie głodu na długi czas.
Składniki (18 sztuk):
1 szklanka suszonych daktyli
2 szklanki obranych orzechów ziemnych niesolonych, nieprażonych
2 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki suszonych jagód goji
3 łyżki wody
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
szczypta soli
łyżka wiórków do posypania
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz oleju i soli) wrzuć do blendera kielichowego. Blenduj chwilę, mieszając w razie konieczności.
2. Przełóż do miski, dodaj olej i sól. Wyrabiaj rękoma kilka minut, aż masa będzie lepka i zwarta. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę więcej oleju.
3. Wyłóż foremkę folią spożywczą, następnie wypełnij ją masą. Dobrze dociśnij i wyrównaj, powinna być jak najmocniej ugnieciona. Posyp wierzch wiórkami, jeszcze raz dociśnij i włóż do zamrażarki na godzinę.
4. Wyjmij z zamrażarki i pokrój na dowolną ilość kawałków (u mnie wyszło 18 porcji wielkości widocznej na zdjęciu).
5. Przechowuj w lodówce, najlepiej każdy owinięty folią spożywczą - będą od razu gotowe do zabrania w drogę.
Energia
(1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
191 kcal
5 g
14 , 6 g
10 , 6 g
2 , 7 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/03/batony-kokosowo-orzechowe-bez-pieczenia.html