Wykonanie
Dzisiaj przepis idealny na drugie śniadanie - pyszne batony, które łączą w sobie słodki i słony smak. Do tego zaspokajają chęć na
słodycze i uczucie głodu na długi czas.Składniki (18 sztuk):1 szklanka
suszonych daktyli2 szklanki obranych
orzechów ziemnych niesolonych, nieprażonych2 szklanki
wiórków kokosowych3/4 szklanki suszonych
jagód goji3 łyżki
wody3 łyżki pestek dyni3 łyżki roztopionego
oleju kokosowegoszczypta
soliłyżka wiórków do posypaniaPrzygotowanie:1. Wszystkie składniki (oprócz
oleju i
soli) wrzuć do blendera kielichowego. Blenduj chwilę, mieszając w razie konieczności.2. Przełóż do miski, dodaj
olej i
sól. Wyrabiaj rękoma kilka minut, aż masa będzie lepka i zwarta. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę więcej
oleju.3. Wyłóż foremkę folią spożywczą, następnie wypełnij ją masą. Dobrze dociśnij i wyrównaj, powinna być jak najmocniej ugnieciona. Posyp wierzch wiórkami, jeszcze raz dociśnij i włóż do zamrażarki na godzinę.4. Wyjmij z zamrażarki i pokrój na dowolną ilość kawałków (u mnie wyszło 18 porcji wielkości widocznej na zdjęciu).5. Przechowuj w lodówce, najlepiej każdy owinięty folią spożywczą - będą od razu gotowe do zabrania w
drogę.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik191 kcal5 g14 , 6 g10 , 6 g2 , 7 g