ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe wegańskie brownie bez pieczenia - bez cukru i słodzików

Czekoladowe wegańskie brownie bez pieczenia - bez cukru i słodzików

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis, do którego zdecydowanie nie potrzeba talentu kulinarnego, ale za to niezbędny jest mocny blender. Najlepiej z funkcją kruszenia lodu, żeby poradził sobie z twardymi orzechami i daktylami. Kiedy wszystko już zmiksujemy na gładką masę, dodajemy nasionka chia, które nie tylko fajnie chrupią pod zębami, ale także wzbogacają deser w porcję dobroczynnych kwasów omega-3 . Warto wiedzieć, że chia jako jedne z nielicznych produktów spożywczych charakteryzują się przewagą omega-3 nad omega-6 (jeśli chcecie wiedzieć, dlaczego jest to tak istotne, zajrzyjcie do tego wpisu).
Co do samych batonów/brownie/ciastek - jestem w nich zakochana i na pewno będę robić częściej. Pod warunkiem że mój blender nie zacznie strajkować :) Są bardzo zbite (ale w żadnym wypadku nie twarde), gęste, sycące i czekoladowe. No i słodkie, choć nie użyłam ani grama cukru czy słodzików. Daktyle załatwiają sprawę. REWELACJA!
******************************************************************************
Składniki (w zależności od grubości kawałków, mi wyszło 15 sztuk)
325 g daktyli suszonych (2,5 szklanki)
200 g orzechów włoskich bez łupinek (2 szklanki)
100 g niskotłuszczowego kakao bez cukru (1 szklanka)
szczypta soli
20 g nasion chia (2 łyżki)
1. Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, zblenduj na gładką masę. Najlepiej robić to stopniowo, zaczynając od orzechów, a następnie dodając powoli daktyle i kakao. Cały czas mieszaj masę, żeby wszystko się dobrze połączyło. No i żeby wspomóc trochę pracę blendera :)
2. Wyjmij wszystko z blendera i dosyp nasiona chia - wyrób rękoma, żeby nic się nie kruszyło. Nie przejmuj się wypływającym tłuszczem - to naturalny, dobry tłuszcz z orzechów.
3. Rozwałkuj wszystko na kształt prostokąta, następnie wycinaj/formuj dowolne kształty - mogą to być np. kulki albo płaskie kwadraty.
4. Przechowuj w lodówce, przykryte papierem do pieczenia.
Energia
(1 kawałek)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
182 kcal
4 g
10 g
22 g
3 , 7 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2016/02/czekoladowe-weganskie-brownie-bez.html