Wykonanie
Chipsy większości z nas kojarzą się z bardzo niezdrową przekąską. Uznajemy je za produkt powodujący nadwagę, produkt, który napakowany jest przeróżnymi chemikaliami. Oczywiście jest w tym dużo prawdy, dlatego proponuję przygotowanie
chipsów domowym sposobem :) Wystarczy wybrać dowolne warzywo np.
marchew,
pietruszkę,
jarmuż, czy też
buraki, tak jak ja dziś, pokroić je cienko, obsypać dowolnymi
przyprawami i upiec w piekarniku. W ten sposób otrzymamy szybką i zdrową przekąskę :)
3
burakiłyżeczka
przyprawy meksykańskiejszczypta
ostrej paprykiłyżka
oliwyBuraki obierz, pokój na cienkie plasterki. W misce wymieszaj
przyprawy z
oliwą, dodaj pokrojone
buraczki i dokładnie wymieszaj, tak aby
przyprawy oblepiły
chipsy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią
buraczki. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po 15 minutach przemieszaj dokładnie
chipsy, tak aby równomiernie się upiekły.Podawaj po przestudzeniu.Smacznego :)