Wykonanie
Potrójnie
kokosowe kulki mocy! Pełne zdrowego tłuszczu
kokosowego, wspaniałe jako potreningowa przekąska. Nuta cytrusowa przełamała nieco
kokosową słodycz i nadała im wyrazistego smaku. Najbardziej smakowały mi jeszcze ciepłe, gdy skórka była najbardziej chrupiąca, a środek miękki i delikatny.Składniki (12 sztuk):2 szklanki
wiórków kokosowych2 szklanki
mleka kokosowego* (można zastąpić innym)5 łyżek
oleju kokosowegodowolny słodzik (
cukier,
ksylitol,
miód itd.)1 szklanka
otrębów owsianych2
jajaskórka otarta z 1/2
limonkiWykonanie:
Wiórki kokosowe umieścić w suchym garnku i podprażyć na dużym ogniu. Mieszać cały czas, by wiórki się nie przypaliły. Gotowy
kokos jest lekko brązowy.Zmniejszyć ogień i zalać zawartość garnka
mlekiem. Gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż płyn wyparuje a wiórki zmiękną.Do garnka dodać
olej kokosowy, słodzik i
otręby, wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez min. pół h. Po chłodzeniu dodać 2
jajka i skórkę z
limonki, całość dobrze wymieszać.Z masy kokosowej uformować kulki i piec je 15 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.Smacznego!*skorzystałam z
mleka kokosowego z kartonu, jeśli chcesz użyć tego gęstszego, z puszki, dodaj 1 puszkę a druga szklankę zastąp
wodą