Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować pszczelową tartę z dni.
Tarta z
miodem nie ma nic wspólnego.Od kiedy podałam Wam przepis na ciasto apple roses, cały czas co najmniej od poprzedniej wiosny chodził mi pomysł na wytrawną tartę z różyczkami z wykorzystaniem dyni.Kiedy zaczęłam eksperymentować w kuchni, skolei przyszedł mi pomysł na co innego i tak powstała pszczel owa
tarta, która nie ma nic wspólnego z
miodem.Jest tylko podobna do
ramki miodu.
Tarta jest doskonałym daniem na rodzinny obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół.Zapraszam ;-)
Składniki na tartę o średnicy 27 cm:1
ciasto francuskie220 g dyni obranej260
sera ricotty100 g
sera ementalera2
jajka1/2 łyżeczki prażonego
curryżółtko do smarowaniaDo dekoracji:275 g dyni*75 g
oliwek - najlepiej
oliwek liguryjskich taggiasche*Przygotowanie:
Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.Formę wykładamy
ciastem francuskim, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy.
Dynię obieramy i myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki - najlepiej maszynka do
chleba.Następnie kroimy na małe kawałki.W misce mieszamy
ser ricotta, ementaler i
jajka.Dodajemy dyni ę i mieszamy. Dodajemy
pieprz i
sól do smaku.
Farsz wylewamy na spód tarty.
Dekoracja.
Dynię obieramy i myjemy. Kroimy na cieniutkie plasterki - najlepiej maszynką do
chleba.Plasterek cienkiej dyni owijamy wokół jednego palca i wbijamy w farsz dyni - zaczynając od zewnątrz. W każdy "kwiatek" dyni wkładamy jedną
oliwkę.
Robimy tak aż cała
tarta będzie pokryta dekoracją.
Smarujemy krawędzie
ciasta francuskiego pędzelkiem namoczonym w
żółtku.Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika.Całość pieczemy przez około 30 - 40 minut - zależy od piekarnika.Masa powinna się zarumienić ale nie spalić!Jeśli
dynia się przypala, przykrywamy folią aluminiową.Danie podajemy na c iepło !Smacznego!* do dekoracji trzeba tylu składników tak aby pokryć dekoracją całą tartęSpodobało się ? Podaj dalej !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)