ßßß Cookit - przepis na Oliwki w cieście francuskim

Oliwki w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Kolejna inspiracja zaczerpnięta z fantastycznego bloga Pani Broni . Tym razem przekąska idealnie pasująca do piwa ;-) Dla wielbicieli oliwek oraz mocno słonych przegryzek. Zrobienie ich zajmuje chwilę czasu i trzeba trochę mieć wprawy w paluszkach, ale efekt końcowy jest bardzo ciekawy i na pewno zaskoczy Waszych gości zarówno pod względem smakowym jak i wyglądu ;-) Polecam!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 średni słoik oliwek nadziewanych papryką
1 jajko
ponadto
jednorazowe patyczki na szaszłyki
papier do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w paski o szerokości oliwki. Na środku paska ułożyć oliwkę i przełożyć paski na krzyż, następnie ułożyć następną i powtarzać czynność z ułożeniem 6-7 oliwek na szaszłyk (tak jak pokazałam na zdjęciu).
Szaszłyk nabić delikatnie na patyczek, ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w rozgrzanym do 200 st piekarniku przez 20 minut. Podawać na zimno z piwem :-)
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/09/oliwki-w-ciescie-francuskim.html