Wykonanie
Chyba już czas, czas na mazurki. W końcu, bo to moje ulubione wypieki. Określona zamknięta forma, którą można ozdabiać na wszystkie sposoby, można też dowolnie i niezwykle komponować składniki, barwy i smaki.W tym roku postanowiłam przygotować propozycje mazurków zdrowych, w oparciu o organiczne pełnowartościowe składniki, ale zaczynam od takiego klasycznego, bo przynajmniej jeden taki na świątecznym
stole musi się znaleźć.Połączyłam w nim wszystkie słodkości, które lubię najbardziej, czyli smak
konfitury z róży, marcepan i
gorzką czekoladę, do tego
migdały i kandyzowane
mango. Wszystko to bardzo słodkie, za wyjątkiem
czekolady,która podkreśla
słodycz pozostałych warstw, raczej kaloryczne i mało dietetyczne. Zjedzenie małego kawałeczka, a na takie zwykle kroimy mazurki, jest zdecydowanie dopuszczalne, jeżeli nie wskazane, to przecież Święta.
Składniki: na formę 22x22cmspód:200g
mąki pszennej150g
masła zimnego, pokrojonego na kawałkiszczypta
soli1 łyżka
cukru pudru1
żółtko2-3 łyżki
wodykonfitura z
płatków różywarstwa marcepanu:150g masy marcepanowej1
żółtko2 czubate łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mleka1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka soku z
pomarańczy1 łyżeczka naturalnego ekstraktu
migdałowegowarstwa
czekolady:100ml
śmietany kremówki 30%100g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła o temperaturze pokojowej
mango kandyzowane
migdały blanszowane
morele suszone organiczne
Jak zrobiłam:spód:
Mąkę z
solą i
cukrem posiekałam z zimnym
masłem, aż całość przypominała konsystencją kruszonkę. Dodałam
żółtko i odrobinę
wody, szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam je w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30 minut.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam przez folię, wylepiłam nim spód formy. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do zamrażalnika na 10 minut. Spód podpiekłam w 180'C przez 20 minut, aż był lekko złocisty.Przestudziłam, a
potem rozprowadziłam na nim kilka łyżek
konfitury z
płatków róży.Wszystkie składniki masy marcepanowej roztarłam mikserem na gładką masę. Wyłożyłam ją na warstwę
konfitury. Podpiekłam w 180'C przez około 15 - 20 minut, aż lekko się podniosła i była stała, nie klejąca.Wyjęłam z piekarnika i całkowicie wystudziłam.W rondelku podgrzałam
śmietanę do wrzenia na brzegach. Zestawiłam z ognia i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki
czekoladę. Zostawiłam na kilka minut, żeby zmiękła,
potem dokładnie wymieszałam na gładką masę. Dodałam
masło i energicznie mieszając rozprowadziłam dokładnie w
czekoladzie. Wyłożyłam masę
czekoladową na warstwę marcepanu. Udekorowałam
migdałami i pokrojonymi
owocami suszonymi.