Wykonanie
Kiedyś nie znosiłam
awokado, teraz mogłabym jeść bez ustanku.
Awokado jest na ogół chimerycznym
owocem, bo albo jest zbyt twarde i niedojrzałe, albo przejrzałe i wówczas jest niesmaczne. Trzeba nauczyć się wyczuć ten odpowiedni moment do zjedzenia tego
owocu, ja już się tego nauczyłam :-)
Awokado to
owoc bardzo ciekawy, który z reguły spożywamy na surowo. Nie ma wyraźnego smaku i nie jest słodki . M ożna go używać do dań wytrawnych, sałatek i deserów. Dojrzały jest lekko miękki, po obraniu ze skórki ma konsystencje kremową jak
masło. Aby
owoc nie ciemniał, po obraniu można skropić go
sokiem z cytryny lub
limonki.
Awokado oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, działa antydepresyjnie ma jeszcze jedną ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL spożywajmy więc go jak najwięcej.
Masło z
awokado uwielbiam w towarzystwie
pomidora malinowego i świeżych
ziół :-)Przygotowanie:Dojrzałe
awokado obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy
sokiem z limonki lub
cytryny, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Kromki
żytniego pieczywa smarujemy przygotowanym
masłem, podajemy z
pomidorem i
ziołami. To jest pyszne! :-)Smacznego!