Wykonanie
Dziś dzielę się przepisem na pyszne, zdrowe kotleciki, bogate w
białko. Doskonałe na przekąskę, obiado-kolacj e czy jako wkładka do kanapek.
Białko roślinne jest bardzo ważnym elementem diety bezmięsnej. Nasiona strączkowe takie jak
cieciorka,
fasola czy
groch powinny być zjadane co najmniej raz w tygodniu.Składniki:450 g
ciecierzycy z puszki200 g
otrąb wysokobłonnikowych1 ząbek
czosnkucurry w proszku
słodka papryka w proszkukumin mielony
sólpieprzsuszony
tymianek2 łyżki drobniutko posiekanej
natki pietruszkiolej do smażeniaPrzygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy na sitku, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku
przyprawami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem . D odajemy
natkę pietruszki i
otręby i wyrabiamy na zwartą masę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika, aby się schłodziła (15-20 minut). Schłodzenie spowoduje, że kotlety nie będą się "rozwalały" podczas smażenia i będą miały pysznie chrupiącą skórkę.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane
jogurtem wymieszanym z
sokiem z cytryny, posypane świeżymi
kiełkami rzeżuchy lub z dodatkiem jarzynk i z
buraków klik:
Buraczki z
jabłkiemSmacznego.