Wykonanie
Wiem wiem, że wygląda to tak, jakbym nie zaglądała na bloga od dawien dawna…Prawda jest taka, że zaglądam i to często - albo korzystam z własnych przepisówalbo zastanawiam się, który przepis opublikować.A trochę ich czeka w kolejce…Dzisiaj podzielę się przepisem na bezglutenowe pierogi "gryczane do kwadratu",o który poprosiła mnie jedna z pań śledząca Ciast.Co na Facebook'u.Przy okazji pokażę Wam kuchenny gadżet, który pomaga w lepieniu pierogów.Mimo, że pochodzę z regionu "królestwa pierogów" - Roztocza i umiejętność lepienia pierogów powinnam
mieć we
krwi,to przyznaję - gadżet ten jest bardzo pomocny:)
Bezglutenowe ciasto na pierogi jest zdecydowanie delikatniejsze od tradycyjnego pszennego.Dlatego też za pierwszym razem lepienie pierogów może być wyzwaniem.Trzeba także mocno uważać podczas gotowania.Takich pierogów nie wolno rozgotować!Ale jak już uda Wam się zrobić i ugotować ładne, kształtne pierogi,to sami przyznacie, że są bardzo smaczne.Szczególnie podsmażane:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki na ciasto*:200 g
mąki gryczanej100 g
mąki ziemniaczanej1 łyżka
oleju rzepakowego1/2 łyżeczki
soli250 ml wrzątku (!)Składniki na farsz(nasz ulubiony- wystarczy wymieszać składniki):ugotowana
kasza gryczana (np. 2
torebki)
twaróg (np. 1 opakowanie)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Tradycyjnie:Obie
mąki wymieszać z
solą na stolnicy.Zrobić wgłębienie po środku i stopniowo dodawać wrzątek (uwaga - gorące!).Na koniec dodać
olej i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm i za pomocą np. szklanki wykroić koła.Łyżką nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi ciasta.Gotować w osolonym wrzątku ok 1 minutę od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
wody.Ugotowane pierogi podawać ze skwarkami, roztopionym
masłem,
śmietaną lub
jogurtem.Z pomocą robota (i jeszcze jednego pomocnika):Do miski robota wsypać obie
mąki i
sól.Wymieszać z pomocą końcówki typu hak.Dodać wrzątek, a następnie
olej i dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Ciasto rozwałkować na grubość ok 2mm i za pomocą szklanki lubplastikowego urządzenia wspomagającego lepienie pierogów (na zdjęciach powyżej)wykroić koła.Łyżką nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi ciasta.Gotować w osolonym wrzątku ok 1 minutę od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
wody.Ugotowane pierogi podawać ze skwarkami, roztopionym
masłem,
śmietaną lub
jogurtem.Smacznego!*Przepis ze strony bezokruszka.pl.