Wykonanie
Pierwszy raz
bułki te robiłam sporo czasu temu, a ostatnio postanowiłam je powtórzyć. Przepis trochę przerobiony pochodzi z książki "Domowy wyrób tradycyjne
pieczywo" Eleonora Trojan.Składniki: 500 g
mąki pszennej, 40 dag
drożdży, 2
jajka, 1/4 szklanki
cukru, 4 łyżki
masła, 1/2 szklanki
mleka, szczypta
soli.Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie letniego
mleka z dodatkiem łyżki
cukru i odstawiamy by wyrosły. 2
jajka ucieramy z
cukrem, a
mąkę przesiewamy. Aktywny zaczyn łączymy z
mąką, utartymi
jajkami, resztą letniego
mleka i roztopionym, przestudzonym
masłem. przyprawiamy
solą i wyrabiamy, po czym odstawiamy ciasto, by wyrosło. gdy to nastąpi, czyli po mniej więcej godzinie, ponownie je wyrabiamy i formujemy z niego lekko spłaszczone kulki, Układamy je na natłuszczonej blasze lub wyłożonej folią/matą do pieczenia i odstawiamy, by jeszcze trochę podrosły. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym
jajkiem lub niczym nie smarujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i pieczemy mniej więcej 25 minut.Bułeczki są słodkie. Można je jeść same, z
masłem, z
dżemem (na zdjęciu z
dżemem jeżynowym jeszcze ostatni słoiczek ostał się w moich zapasach) lub
żółtym serem popijając
mlekiem.