Wykonanie
I kolejny przepis inspirowany wschodnimi
smakami. Tym razem coś
cytrynowego.Składniki: ok 1 kg
wieprzowiny (ja wzięłam
łopatkę), 2 duże
marchewki, 3
liście laurowe,
pieprz mielony, kawałek
trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek
cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty),
sos sojowy (ciut).Przygotowanie:
wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz.
Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy
marchewkę. Następnie dorzucamy
marchewkę do
mięsa, podlewamy
wodą, wkładamy kawałek
trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok
liści laurowych),
cytryny,
liście laurowe,
pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości.
Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków bym nie wyjęła, a tak bez problemu mogłam dać im bez niej porcje. Podobnie jak do
indyka cynamonowego z
mleczkiem kokosowym tak i tu wykorzystałam zielony
makaron z tapioką i zieloną
herbatą, który bardzo przypadł do gustu jednemu z naszych dzieci.