Wykonanie
Pyszności! To chyba najlepsze słowo do określenia tego ciasta. Jest łatwe w przygotowaniu i bogate w smaku, jednocześnie kruche i kremowe, słodkie, ale z delikatną,
cytrusową nutą, która idealnie te
słodycz przełamuje. Nie przepadamy za zbyt słodkimi ciastami a to było dla nas idealnie wyważone. Do tego pięknie się prezentuje i rozbudza ciekawość gości - na pewno przebija tradycyjne brownie pod każdym względem :)Składniki:Na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
jajek250g
masła1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody3 łyżki
kakaoDo przełożenia:1 opakowanie ptasiego mleczka
waniliowego lub
śmietankowego2 opakowania
galaretki cytrynowej1 opakowanie
serka mascarponePolewa:4 łyżki
masła6 łyżek
cukru2 łyżki
mleka3 łyżki
kakaoPrzygotowanie:W garnku zagotowujemy
wodę z
masłem,
cukrem i
kakao. Studzimy.Do chłodnej masy dodajemy
mąkę przesianą z proszkiem oraz
żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników.Dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek. Delikatnie mieszamy
łopatką.Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.Przełożenie ciasta:Jedną
galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
Galaretkę powoli dolewamy do
serka mascarpone miksując pulsacyjnie do połączenia składników (mikser nie może pracowac za szybko)Z ciasta ścinamy około 0 , 5 cm wierzchu i dokładamy na bok.Na ciasto przelewamy masę
mascarpone i układamy na niej
rzędami ptasie mleczko zostawiając odstępy tej samej szerokości, co mleczko. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.Drugą
galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy. Wylewamy na stężałą wcześniej masę.Gdy
galaretka również stężeje na wierzch kruszymy ścięte wcześniej ciasto. Polewamy wystudzoną polewą (w garnku roztapiamy
masło z
cukrem, dodajemy
kakao i
mleko, dokładnie mieszamy i studzimy).Smacznego!