ßßß Cookit - przepis na Ciasto brownie bird

Ciasto brownie bird

nazwa

Wykonanie

Pyszności! To chyba najlepsze słowo do określenia tego ciasta. Jest łatwe w przygotowaniu i bogate w smaku, jednocześnie kruche i kremowe, słodkie, ale z delikatną, cytrusową nutą, która idealnie te słodycz przełamuje. Nie przepadamy za zbyt słodkimi ciastami a to było dla nas idealnie wyważone. Do tego pięknie się prezentuje i rozbudza ciekawość gości - na pewno przebija tradycyjne brownie pod każdym względem :)
Składniki:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
250g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
Do przełożenia:
1 opakowanie ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego
2 opakowania galaretki cytrynowej
1 opakowanie serka mascarpone
Polewa:
4 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem, cukrem i kakao. Studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy łopatką.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy.
Przełożenie ciasta:
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
Galaretkę powoli dolewamy do serka mascarpone miksując pulsacyjnie do połączenia składników (mikser nie może pracowac za szybko)
Z ciasta ścinamy około 0 , 5 cm wierzchu i dokładamy na bok.
Na ciasto przelewamy masę mascarpone i układamy na niej rzędami ptasie mleczko zostawiając odstępy tej samej szerokości, co mleczko. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, studzimy. Wylewamy na stężałą wcześniej masę.
Gdy galaretka również stężeje na wierzch kruszymy ścięte wcześniej ciasto. Polewamy wystudzoną polewą (w garnku roztapiamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy i studzimy).
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2016/02/ciasto-brownie-bird.html