ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa.

Babka cytrynowa.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-szklanka mąki
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-szklanka cukru
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g.
-4 jajka
-200 g. margaryny
-sok z 1/2 cytryny
-starta skórka z całej cytryny
-cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. W międzyczasie roztapiamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Przyszykowujemy sok i skórkę z wyparzonej cytryny. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrami. Do gotowej masy dodajemy stopniowo przygotowane mąki. Następnie dodajemy powolutku roztopioną margarynę, sok z cytryny i startą skórkę. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut. Jak babka ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
A.
Przepis zapożyczony z http://gospodynimiejska.blogspot.nl/2014/01/ubijana-babka-cytrynowa.html .
Źródło:http://magia-jedzenia.blogspot.com/2016/03/babka-cytrynowa.html