Wykonanie
Uwielbiam ciasta
marchewkowe i jak tylko znajdę jakiś nowy przepis od razu musze go wypróbować. Tym razem sięgnęłam po nieco chudszą wersje tego ciasta. Mniej kaloryczne, nie znaczy wcale gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest miękkie, mokre w środku, po prostu wyśmienite :)
Po trawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenieIlość porcji: Duża blachaSkładniki:Na ciasto:280g
mąki pełnoziarnistej pszennej200g startej
marchewki175 ml
oleju słonecznikowego100g
ksylitolu60g płynnego
miodu75g
wiórków kokosowych3 duże
jajka½ łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżeczki
proszku do pieczeniaNa polewe:300g kremowego
serka50
wiórków kokosowych2 łyżki
mioduW dużej misce ubijamy
jajka,
olej,
cukier i
miód przez kilka minut, aż do całkowitego połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy jajecznej i ostrożnie mieszamy.
Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach, dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut do tzw „suchego patyczka”w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy polewę: w misce ubijamy
serek kremowy wraz z dwoma łyżkami
miodu, aż nabiorą kremowej konsystencji. Smarujemy zimne ciasto, a z wierzchu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego