ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe (Fit)

Ciasto marchewkowe (Fit)

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta marchewkowe i jak tylko znajdę jakiś nowy przepis od razu musze go wypróbować. Tym razem sięgnęłam po nieco chudszą wersje tego ciasta. Mniej kaloryczne, nie znaczy wcale gorsze w smaku. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest miękkie, mokre w środku, po prostu wyśmienite :)
Po trawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie
Ilość porcji: Duża blacha
Składniki:
Na ciasto:
280g mąki pełnoziarnistej pszennej
200g startej marchewki
175 ml oleju słonecznikowego
100g ksylitolu
60g płynnego miodu
75g wiórków kokosowych
3 duże jajka
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewe:
300g kremowego serka
50 wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
W dużej misce ubijamy jajka, olej, cukier i miód przez kilka minut, aż do całkowitego połączenia składników. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy do masy jajecznej i ostrożnie mieszamy. Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach, dodajemy do ciasta wraz z wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuszczamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut do tzw „suchego patyczka”w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przygotowujemy polewę: w misce ubijamy serek kremowy wraz z dwoma łyżkami miodu, aż nabiorą kremowej konsystencji. Smarujemy zimne ciasto, a z wierzchu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2016/03/ciasto-marchewkowe-fit.html