Wykonanie
W tym tygodniu przypada mi zaszczyt bycia gospodarzem w wydarzeniu „ W 2016 nauczę się gotować” . Tematem jaki wybrałam na następne kilka dni są proste dania z
makaronu. Kiedy ja przeprowadziłam się na „swoje” najbardziej interesowały mnie potrawy szybkie i smaczne. Jako, że jestem fanem
makaronu w każdej postaci, to najlepiej właśnie z jego udziałem. Każdy z nas wracając po 8 godzinach pracy chce przyrządzić coś fajnego w krótkim czasie :) coś co nie tylko nasyci, ale i zachwyci smakiem. Mam nadzieję, że ten tydzień będzie obfitował w takie przepisy :)Moją propozycją jest fajny, dietetyczny przepis, który dostałam od koleżanki z pracy. Robi się go w kilka chwil, z kilku produktów, a do tego jest pyszny. Polecam!
Ilość porcji: 4Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:
Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób ( ja użyłam
nitki)
CukiniaOk. 12
suszonych pomidorów ( mniej więcej ¾ słoika) + odrobina
oleju ze słoikaOk. 100g
sera typu włoskiego lub
fetyOliwa z oliwekNastawiamy
wodę na
makaron i gotujemy al dente według instrukcji. Na patelni rozgrzewamy nieco
oleju ze słoika z
pomidorami.
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce, a
pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni podsmażamy
cukinię, po kilku minutach dorzucamy
pomidory. Całość mieszamy i po około 2 minutach dorzucamy ugotowany
makaron. Mieszamy, możemy delikatnie doprawić
pieprzem. Następnie skrapiamy
oliwą z oliwek i układamy na talerze. Posypujemy
serem pokrojonym w kosteczkę. Smacznego :)PS. To danie idealnie nadaje się jako lunch box do pracy :)
Tu w formie lunch box'a, który zabrałam do pracy :)