Wykonanie
W sobotnie popołudnie, kiedy już uporałam się ze wszystkim tym z czym kobieta uporać się w weekend musi, stwierdziłam że czas na pieczenie. Sprzątanie, wycieranie, czyszczenie i odkurzanie za mną,
czemu więc nie nabrudzić od nowa? A wiadomo nie od dziś, że mistrzami brudzenia są dzieci :) Zawołałam więc moją szarańcze i zabraliśmy się za pieczenie, a
potem ozdabianie tego co zostało zanim babeczki wystygły. Zabawa (i bałagan) były przednie. Efekty prezentuje poniżej :)Pomysł na ozdabianie babeczek zaciągnęłam z Printerest.
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie (20-25 minut) + czas na ozdabianieIlość porcji: 10 babeczekSkładniki:Na babeczki:130g
masła¾ szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej½ szklanki
ksylitolu2
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenie2-3 łyżki
mlekaOzdabianie:
Ciasteczka z
białym krememDrażetki M&M,sTabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
masłaSkładniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiewamy
mąkę oraz dosypujemy
proszek do pieczenia. Do drugiej miski wkładamy
masło z
ksylitolem. Całość miksujemy na jasną masę dodając stopniowo po jednym
jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy zawartość drugiej miski, dolewamy
mleko oraz ekstrakt. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 20-25 minut. Pieczemy do "suchego patyczka".Wyjmujemy i studzimy na kratce.W kąpieli
wodnej topimy
czekoladę wraz z
masłem. Z
ciasteczek odcinamy jedną połowę, tak by krem został tylko na jednej stronie. Odciętą część (bez kremu) kroimy na pół. Z drażetek wybieramy pożądane kolory. Następnie szpatułką smarujemy babeczki, układamy dwa
ciasteczka z jasnym kremem jako oczy. Naklejamy na środek przy pomocy odrobiny
czekolady ciemne pastylki jako źrenice. Przekrojone ciemne
ciastka układamy jako
brwi. Żółte lub
pomarańczowe pastylki wciskamy w
czekoladę jako dzióbki. Odstawiamy do zastygnięcia
czekolady. Smacznego.