Wykonanie
Tematem następnego tygodnia w wydarzeniu „ W 2016 nauczę się gotować ” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy mieszkałam na swoim pierwszy mieszkaniu nie miałam ani tego, ani tego. Wówczas zrodził się pomysł robienia grzanek na patelni. Taki sposób przyrządzania grzanek rozgościł się u nas dobre. Obecnie mimo, że mam piekarnik bardzo często wracam do takich grzanek z patelni. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a do tego są przepyszne J
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenCzas przygotowania: 10 minutIlość porcji: 2Składniki:1
bułka (
bagietka,
chleb tostowy)4-5 plasterków
sera2 plasterki
szynkiMasłoOpcjonalnie:
pomidor,
kiełki**Tak naprawdę możecie położyć na grzanki wszelkie ulubione produkty :)Rozgrzewamy patelnie z przykrywką.
Bułkę tniemy na plasterki i smarujemy
masłem z obu stron. Układamy na patelni i przykrywamy przykrywką. Po kilku chwilach sprawdzamy czy spód się ładnie zarumienił, przewracamy wówczas na drugą stronę. Układamy kawałek
szynki,
sera i
pomidora. Przykrywamy pokrywką i trzymamy na małym ogniu. Czekamy aż
ser się stopi, a spód zarumieni. Zdejmujemy i podajemy np. posypane
kiełkami. Smacznego.