Wykonanie
Muszę przyznać, że bardzo rzadko robię sałatki. Jakoś dużo zachodu z nimi jest, to trzeba pokroić, co innego zetrzeć, a jeszcze coś innego zmielić. Na dodatek pasuje dodać jakąś salsę albo sos, trochę
białka i z prostej wartościowej sałatki jest góra naczyń do mycia, a tego bardzo nie lubię. Od czasu do czasu jednak się przemogę i trochę pobawię. Zamiast wrzucić wszystko do blendera, zaczynam kroić i siekać. Druga kwestia jest taka, że nie dorobiłem się jeszcze czegoś, w czym mógłbym brać koktajl na uczelnię. Jakoś tak po prostu nie potrafię się wybrać do sklepu, a i większość sprzętu do tego przeznaczona wydaje się wątpliwej jakości. Tak czy inaczej, łapcie przepis:potrzebujemy :- garść mieszanki
sałat- 1 małe
jabłko- łyżka chia- 4-5 łyżek suchego granulatu
sojowego- 5-6 łyżek
fasoli białej z puszki- 10
pomidorków koktajlowych- 6-7 średnich
pieczarek- łyżka
sosu winegret-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieGranulat zalać wrzątkiem. Poczekać kilka minut, odcedzić.
Pieczarki pokroić na ćwiartki.Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju. Wrzucić granulat i
pieczarki, odrobinę posolić. Często mieszać i podsmażać ok 5 minut.
Jabłko i
pomidorki pokroić.Wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać.