ßßß Cookit - przepis na Krucha Tarta z Porem, Kozim Serem i Tymiankiem

Krucha Tarta z Porem, Kozim Serem i Tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszym wpisem po raz kolejny debiutuję na swoim własnym blogu. Do tej pory zamieszczałam przepisy jedynie na słodkości oraz domowe trunki i napoje bezalkoholowe.
Ta oto krucha tarta pocz ą tkuje cykl wypieków wytrawnych. M am nadzieję, że pomysł rozszerzen ia asortymentu przypadnie Wam do gustu?
Krucha Tarta z Porem, Kozim Serem i Tymiankiem
Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli morskiej
150g zimnego masła
1 jaj o L lub XL
Nadzienie:
2 dorodne pory
180g koziego sera pleśniowego typu roladka
5 jaj L lub XL
1 łyżeczka suszonego tymianku
5 łyżek mascarpone
3 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Z m ą ki, masła, jajka i soli zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:
Biał e części pora kr oimy w półplasterki i szklimy na maśle, solimy.
Jaja mieszamy z mascarpone i śmietaną. Dodajemy tymianek. S olimy i pieprzymy do smaku.
Kozią roladkę kroimy w p lasterki
Na podpieczonym spodzie układamy pora, zalewamy go m as ą śmietanowo-jajeczną . Na wierzchu, równomiernie układamy kozi ser.
Całość pieczemy ca 30 minut w te mperaturze 180C (grzałka góra dół)
Wyjmujemy z piekarnika, wcinamy na ciepło lub na zimno.
Collagenoholicks-Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry
Życzę Wam Smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/04/krucha-tarta-z-porem-kozim-serem-i.html