ßßß Cookit - przepis na torcik kiwi

torcik kiwi

nazwa

Wykonanie

Lekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni.
*tortownica 21 cm
Składniki: na biszkopt:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki maki
1 duża łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na przełożenie:
350 ml kremówki
2 opakowania galaretki o smaku kiwi
300 g dżemu z kiwi
dodatkowo:
3 owoce kiwi
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier i dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty.
Dolny blat biszkopta ułożyć na talerzu, zapiąć wokół ciasta obręcz tortownicy lub rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/02/torcik-kiwi.html