Wykonanie
Propozycja na smacznie obiadowe danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz je również spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.Komosa ryżowa (quinoa) jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, a odkryłam ją całkiem niedawno. Zachęcam Was do przygotowania.3 szt.
polędwiczki z
kurczaka1/4 szklanki komosy ryżowej1/2 szklanki
wodypo 1/2 szklanki
fasolki zielonej i żółtej1 łyżka
sezamudowolna
przyprawa np. do
kurczakasól1 łyżka
oleju tłoczonego na zimno (do polania)
olej do smażeniaZiarna komosy ryżowej namocz przez kilkanaście minut w chłodnej wodzie i odcedź (lub przelej wrzątkiem na sicie).Wsyp ziarna do wrzątku i gotuj przez ok. 20-25 minut na wolnym ogniu, soląc pod koniec gotowania.Jak już quinoa będzie prawie dobra, zdejmij garnek z palnika i odstaw na kilka minut.W międzyczasie,
polędwiczki pokrój na małe kawałki, oprósz
przyprawą i podsmaż na
oleju.Ugotuj
fasolkę.Wymieszaj quinoa,
polędwiczki i
fasolkę, posyp
sezamem oraz polej
olejem tłoczonym na zimno." Komosa ryżowa (quinoa) p ochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Jej
owoce (zwane quinoa lub
ryżem peruwiańskim) zawierają 48%
skrobi, ok. 18%
białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich konieczny jest przemiał lub płukanie
owoców podczas przetwarzania."O trzymałam ją jakiś czas temu ze e-sklepu Badapak.pl . Jako, że bardzo lubię komosę
ryżową, już prawie cała została wykorzystana ;). Jest smaczna, po ugotowaniu ma delikatny, słodkawy smak.Szkoda, że jest o wiele droższa od naszych
polskich kasz: gryczanej czy jaglanej (kosztuje od ok. 18zł/kg wzwyż). Mimo ceny, warto ją wprowadzić do menu choć raz na jakiś czas, ze względu na jej wartości odżywcze.