ßßß Cookit - przepis na Komosa ryżowa z poledwiczką kurczaka i fasolką

Komosa ryżowa z poledwiczką kurczaka i fasolką

nazwa

Wykonanie

Propozycja na smacznie obiadowe danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz je również spakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy.
Komosa ryżowa (quinoa) jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu, a odkryłam ją całkiem niedawno. Zachęcam Was do przygotowania.
3 szt. polędwiczki z kurczaka
1/4 szklanki komosy ryżowej
1/2 szklanki wody
po 1/2 szklanki fasolki zielonej i żółtej
1 łyżka sezamu
dowolna przyprawa np. do kurczaka
sól
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno (do polania)
olej do smażenia
Ziarna komosy ryżowej namocz przez kilkanaście minut w chłodnej wodzie i odcedź (lub przelej wrzątkiem na sicie).
Wsyp ziarna do wrzątku i gotuj przez ok. 20-25 minut na wolnym ogniu, soląc pod koniec gotowania.
Jak już quinoa będzie prawie dobra, zdejmij garnek z palnika i odstaw na kilka minut.
W międzyczasie, polędwiczki pokrój na małe kawałki, oprósz przyprawą i podsmaż na oleju.
Ugotuj fasolkę.
Wymieszaj quinoa, polędwiczki i fasolkę, posyp sezamem oraz polej olejem tłoczonym na zimno.
" Komosa ryżowa (quinoa) p ochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Jej owoce (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich konieczny jest przemiał lub płukanie owoców podczas przetwarzania."
O trzymałam ją jakiś czas temu ze e-sklepu Badapak.pl . Jako, że bardzo lubię komosę ryżową, już prawie cała została wykorzystana ;). Jest smaczna, po ugotowaniu ma delikatny, słodkawy smak.
Szkoda, że jest o wiele droższa od naszych polskich kasz: gryczanej czy jaglanej (kosztuje od ok. 18zł/kg wzwyż). Mimo ceny, warto ją wprowadzić do menu choć raz na jakiś czas, ze względu na jej wartości odżywcze.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/04/komosa-ryzowa-z-poledwiczka-kurczaka-i.html