Wykonanie
Kolejny zaległy przepis oczekujący na publikację. W ostatnim czasie miałam do wykorzystania sporo
jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z
lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-).Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie :-)Składniki na blachę 25 x 35Na ciasto:500g
mąki pszennej160g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukruszczypta
soli190ml
mlekaNa wyłożenie:ok 2 kg
jabłekskórka otarta z 1
cytrynysok z 1/2
cytryny100g
cukru brązowego140g
rodzynek95g posiekanych
orzechów laskowych1,5 łyżeczki
cynamonu100g kandyzowanej
skórki pomarańczowejDo posmarowania wierzchu:2 łyżki domowego
dżemu morelowo-
brzoskwiniowego1 łyżka
wodyMąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i
solą, dodajemy posiekane
masło,
cukier oraz
mleko i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte
jabłka mieszamy z
sokiem z cytryny,
skórką cytrynową i
pomarańczową,
cukrem,
cynamonem,
rodzynkami i
orzechami.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki.Do wyłożonej
ciastem blachy wykładamy
jabłka i wyrównujemy powierzchnię.Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około 0 , 5 cm i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta.Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.
Dżem mieszamy z
wodą i podgrzewamy - przecieramy przez sitko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta.Tak przygotowane ciasto studzimy.PS. Grzesiu dziękuję za te piękne zdjęcia :-*SMACZNEGO :-)