ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik syryjski

Jabłecznik syryjski

nazwa

Wykonanie

Kolejny zaległy przepis oczekujący na publikację. W ostatnim czasie miałam do wykorzystania sporo jabłek, a nie chcąc bawić się w zamykanie ich w słoikach szukałam nowych, ciekawych przepisów na jabłeczniki, szarlotki itp. Ten jabłecznik znalazłam u Asi . Ciasto jest przepyszne i umilało mi sylwestrowy wieczór - podgrzane i podane z lodami waniliowymi doprowadza do obłędu ;-).
Pieczcie i kosztujcie a nie pożałujecie :-)
Składniki na blachę 25 x 35
Na ciasto:
500g mąki pszennej
160g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
190ml mleka
Na wyłożenie:
ok 2 kg jabłek
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
100g cukru brązowego
140g rodzynek
95g posiekanych orzechów laskowych
1,5 łyżeczki cynamonu
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do posmarowania wierzchu:
2 łyżki domowego dżemu morelowo-brzoskwiniowego
1 łyżka wody
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy posiekane masło, cukier oraz mleko i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na około 5-10 minut - odcedzamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka) - gniazda nasienne wyrzucamy. Starte jabłka mieszamy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pomarańczową, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki przygotowane wcześniej ciasto i odcinamy 2/3 - pozostałą część ponownie umieszczamy w lodówce. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dno i boki blaszki.
Do wyłożonej ciastem blachy wykładamy jabłka i wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto - cienko rozwałkowujemy, kroimy w paseczki o szerokości około 0 , 5 cm i układamy z nich kratkę na wierzchu ciasta.
Pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy z piekarnika.
Dżem mieszamy z wodą i podgrzewamy - przecieramy przez sitko i przy pomocy pędzelka smarujemy nim wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto studzimy.
PS. Grzesiu dziękuję za te piękne zdjęcia :-*
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2016/03/jabecznik-syryjski.html