Wykonanie
Mam lekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie
mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych kilku dni choć trochę nadrobię
braki.Dziś zapraszam na muffiny, które dzięki temu iż nie zawierają tłuszczu stają się zdrową przekąską zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Polecam serdecznie bo są bardzo smaczne, lekkie i puszyste :-)Składniki na 12 - 14 sztuk:1 szklanka
mąki żytniej razowej1 szklana
mąki kukurydzianej1 płaska łyżeczka
soli3/4 szklanki
cukru demerara2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jaja1 szklanka
mleka1/2 szklanki
musu jabłkowego2 łyżki
soku z cytryny2 garści
płatków migdałowychok 300 g
agrestu (może być mrożony)W miseczce mieszamy suche składniki,
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól,
cukier.W drugiej większej misce miksujemy
jaja z
mlekiem i
musem jabłkowym. Stopniowo dodajemy mieszankę suchych składników (cały czas miksując). Po połączeniu się składników dodajemy
sok z cytryny,
płatki migdałowe i
agrest (rozmrożony). Mieszamy przy pomocy łyżki.Foremki do muffinek wykładamy papilotkami do których wykładamy przygotowane ciasto. Wierzch możemy posypać niewielką ilością grubego
cukru.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Przed podaniem studzimy.SMACZNEGO :-)