Wykonanie
Jak ten czas pędzi! Dopiero co łamaliśmy się opłatkiem, a tu już najwyższy czas dzielić się
jajkami. Sama nie wiem, gdzie mi ten czas uciekł. Mam wrażenie, że poza pracą i spaniem robię aktualnie niewiele więcej... Ale nie narzekam. Przecież właśnie tego chciałam. Poza tym w każdej niemal chwili czuję celowość moich działań; jedno z marzeń już wkrótce - odpukać! - powinno przybrać bardzo realne kształty. Niesamowicie jestem podekscytowana.Dzisiaj mam dla Was mazurek. Zupełnie wyjątkowy, bo w cudownie zielonym kolorze. Matcha znów poszła w ruch; bardzo przypadł mi do gustu jej herbaciany smak, a barwę, którą nadaje, można by jeść oczami.Tym razem skorzystałam z przepisu
Jagody . Od dawna mi się marzył ten mazurek, właśnie z uwagi na ten piękny, wiosenny kolor. Jego przygotowanie nie jest trudne, nie zajmuje też wiele czasu. A smak... Moi
drodzy, to ciasto rozpływa się w ustach! Kruchutki, delikatny spód i cudownie kremowa, idealnie gładka masa. Jej słodko-herbaciany smak świetnie przełamuje
limonka. Do tego chrupiące
beziki, i będziecie w niebie. Gwarantuję!Już dzisiaj chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Żebyście ten czas spędzili w rodzinnym gronie, spokojnie i wesoło, zapominając o troskach codzienności.Wesołych Świąt!Mazurek z matcha
Składniki:(na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm)spód:150 g
mąki pszennej20 g
cukru pudru1/4 łyżeczki
soli100 g zimnego
masła1
żółtko1 łyżka
jogurtu greckiegokrem:250 g
serka mascarpone100 g
białej czekoladyskórka otarta z 1
limonkisok z 1/2
limonki1 łyżeczka
herbaty matchadodatkowo:
herbata matchakilka bez
Mąkę i
cukier puder przesiać, wymieszać z
solą. Dodać
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić
żółtko, dodać
jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować na protokąt nieco większy od formy. Wyłożyć nim formę, formując brzeg. Schłodzić ponownie przez 30 minut.Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na ten wysypać
fasolę lub kamyki do pieczenia.Piec z obciążeniem przez 15 minut w 180 st. C.Po tym czasie usunąć kamyki i papier.Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C.Wystudzić.
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostudzić.
Mascarpone zmiksować z
czekoladą, następnie dodać skórkę i
sok z limonki oraz
herbatę. Zmiksować.Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny.Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować
bezami.Smacznego!
Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą .Sprytnie, prawda...?