ßßß Cookit - przepis na Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek

Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek

nazwa

Wykonanie

Jak ten czas pędzi! Dopiero co łamaliśmy się opłatkiem, a tu już najwyższy czas dzielić się jajkami. Sama nie wiem, gdzie mi ten czas uciekł. Mam wrażenie, że poza pracą i spaniem robię aktualnie niewiele więcej... Ale nie narzekam. Przecież właśnie tego chciałam. Poza tym w każdej niemal chwili czuję celowość moich działań; jedno z marzeń już wkrótce - odpukać! - powinno przybrać bardzo realne kształty. Niesamowicie jestem podekscytowana.
Dzisiaj mam dla Was mazurek. Zupełnie wyjątkowy, bo w cudownie zielonym kolorze. Matcha znów poszła w ruch; bardzo przypadł mi do gustu jej herbaciany smak, a barwę, którą nadaje, można by jeść oczami.
Tym razem skorzystałam z przepisu Jagody . Od dawna mi się marzył ten mazurek, właśnie z uwagi na ten piękny, wiosenny kolor. Jego przygotowanie nie jest trudne, nie zajmuje też wiele czasu. A smak... Moi drodzy, to ciasto rozpływa się w ustach! Kruchutki, delikatny spód i cudownie kremowa, idealnie gładka masa. Jej słodko-herbaciany smak świetnie przełamuje limonka. Do tego chrupiące beziki, i będziecie w niebie. Gwarantuję!
Już dzisiaj chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Żebyście ten czas spędzili w rodzinnym gronie, spokojnie i wesoło, zapominając o troskach codzienności.
Wesołych Świąt!
Mazurek z matcha
Składniki:
(na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm)
spód:
150 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
100 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka jogurtu greckiego
krem:
250 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka herbaty matcha
dodatkowo:
herbata matcha
kilka bez
Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na protokąt nieco większy od formy. Wyłożyć nim formę, formując brzeg. Schłodzić ponownie przez 30 minut.
Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, a na ten wysypać fasolę lub kamyki do pieczenia.
Piec z obciążeniem przez 15 minut w 180 st. C.
Po tym czasie usunąć kamyki i papier.
Piec kolejnych 15 minut w 180 st. C.
Wystudzić.
Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Mascarpone zmiksować z czekoladą, następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować.
Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny.
Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami.
Smacznego!
Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą .
Sprytnie, prawda...?
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2016/03/be-green-czyli-wiosenno-zielony-mazurek.html