ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa na zimno

Babka jogurtowa na zimno

nazwa

Wykonanie

Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :D
Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy Ola
Składniki:
Galaretka:
2 galaretki truskawkowe
700 ml wrzątku
500 g mix owoców jagody, truskawki, maliny, borówki
Masa jogurtowa:
200 ml śmietany kremówki
800 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma)
1/2 laski wanilii
8 łyżek cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
Foremka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.
Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.
Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier. Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu . Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/03/babka-jogurtowa-na-zimno.html