ßßß
Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :DSpokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy OlaSkładniki:Galaretka:2 galaretki truskawkowe700 ml wrzątku500 g mix owoców jagody, truskawki, maliny, borówkiMasa jogurtowa:200 ml śmietany kremówki800 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma)1/2 laski wanilii8 łyżek cukru pudru9 łyżeczek żelatynyForemka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier. Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu . Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.