Wykonanie
Lekki jak chmurka, pyszny jak
lody tort na zimno " Cztery Smaki". Fantastyczne połączenie masy
śmietankowo-kokosowej z
owocami leśnymi. Do tego chrupiący spód
herbatniki i
czekolada z prażynkami. Cudowności, idealny tort na wiosenne przebudzenie :DSkładniki:Spód:200 g
herbatników200 g
mlecznej czekolady z chrupkami (do kupienia np. w Lidlu)20 g
masłaNadzienie:2 puszki
mleka kokosowego (porządnie schłodzone)400 g
naturalnego serka homo.( u mnie poznański)400 g
jogurtu greckiego ( u mnie bakoma)5 łyżek
cukru pudru14 łyżeczek
żelatyny150 g mrożonych
jagód (w sezonie świeże)150 g mrożonych
malin ( w sezonie świeże)wiórki i
owoce do dekoracjiTortownica 21 cmSpód: Do miski włóż połamaną
czekoladę i
masło. Ustaw nad garnkiem z parującą
woda i rozpuść.
Herbatniki zmiel i wlej do nich rozpuszczoną
czekoladę. Porządnie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij do dna. Włóż do lodówki.Nadzienie:
Mleka kokosowego nie wstrząsaj ani nie mieszaj! Otwórz puszki i delikatnie łyżką zbierz
śmietankę (pozostałe
mleko można wykorzystać do ugotowania owsianki, jaglanki albo wlać do koktajlu).Ubij
śmietankę, następnie dodaj
jogurt,
serek i
cukier. Wymieszaj i podziel na 3 mniej więcej równe części.Do pierwszej dodaj 4 łyżeczki rozpuszczonej, lekko przestudzonej
żelatyny. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.Do drugiej dodaj odsączone z soku i zmiksowane
maliny + 5 łyżeczek rozpuszczonej
żelatyny. Wyłóż na masę
śmietankową (upewni się tylko czy masa śmietankowa zdążyła zastygnąć).Do trzeciej dodaj odsączone z soku i zmiksowane
jagody + 5 łyżeczek rozpuszczonej
żelatyny. Wyłóż na
malinową masę. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Przed podaniem możesz udekorować tort wiórkami kokosowymi i
owocami.*
Żelatyna: Podaną ilość
żelatyny włóż do garnuszka i zalej małą ilością
wody około 30 ml, wymieszaj. Poczekaj aż napęcznieje. Następnie delikatnie podgrzej do rozpuszczenia.
Żelatyny nie powinno studzić się w zimnej wodzie (w
masie pojawią się grudki
żelatyny) lepiej jest mieszać łyżeczką.
Żelatyna nie powinna być zimna tylko letnia. Miksujemy krem i cienkim strumykiem wlewamy
żelatynę.