ßßß Cookit - przepis na Tort na zimno "Cztery Smaki"

Tort na zimno "Cztery Smaki"

nazwa

Wykonanie

Lekki jak chmurka, pyszny jak lody tort na zimno " Cztery Smaki". Fantastyczne połączenie masy śmietankowo-kokosowej z owocami leśnymi. Do tego chrupiący spód herbatniki i czekolada z prażynkami. Cudowności, idealny tort na wiosenne przebudzenie :D
Składniki:
Spód:
200 g herbatników
200 g mlecznej czekolady z chrupkami (do kupienia np. w Lidlu)
20 g masła
Nadzienie:
2 puszki mleka kokosowego (porządnie schłodzone)
400 g naturalnego serka homo.( u mnie poznański)
400 g jogurtu greckiego ( u mnie bakoma)
5 łyżek cukru pudru
14 łyżeczek żelatyny
150 g mrożonych jagód (w sezonie świeże)
150 g mrożonych malin ( w sezonie świeże)
wiórki i owoce do dekoracji
Tortownica 21 cm
Spód: Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.
Herbatniki zmiel i wlej do nich rozpuszczoną czekoladę. Porządnie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij do dna. Włóż do lodówki.
Nadzienie: Mleka kokosowego nie wstrząsaj ani nie mieszaj! Otwórz puszki i delikatnie łyżką zbierz śmietankę (pozostałe mleko można wykorzystać do ugotowania owsianki, jaglanki albo wlać do koktajlu).
Ubij śmietankę, następnie dodaj jogurt, serek i cukier. Wymieszaj i podziel na 3 mniej więcej równe części.
Do pierwszej dodaj 4 łyżeczki rozpuszczonej, lekko przestudzonej żelatyny. Przełóż na wcześniej przygotowany spód. Schowaj do lodówki.
Do drugiej dodaj odsączone z soku i zmiksowane maliny + 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na masę śmietankową (upewni się tylko czy masa śmietankowa zdążyła zastygnąć).
Do trzeciej dodaj odsączone z soku i zmiksowane jagody + 5 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na malinową masę. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Przed podaniem możesz udekorować tort wiórkami kokosowymi i owocami.
* Żelatyna: Podaną ilość żelatyny włóż do garnuszka i zalej małą ilością wody około 30 ml, wymieszaj. Poczekaj aż napęcznieje. Następnie delikatnie podgrzej do rozpuszczenia. Żelatyny nie powinno studzić się w zimnej wodzie (w masie pojawią się grudki żelatyny) lepiej jest mieszać łyżeczką. Żelatyna nie powinna być zimna tylko letnia. Miksujemy krem i cienkim strumykiem wlewamy żelatynę.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/02/tort-na-zimno-cztery-smaki.html