Wykonanie
Jakość sprzedawanych
wędlin w sklepie,ma wiele do życzenia. Nie wiemy z jakich składników została zrobiona. Uczę się robić domowe
wędliny, które w ocenie innych są pyszne i zdrowe. A teraz przyszedł czas na zrobienie
kiełbasy na kanapki. Trochę się obawiałam, czy dam radę. Przyznaję to nic trudno,satysfakcja wielka i zadowolenie. Trochę słabo się przygotowałam z wyposażeniem w sitka,stąd mielona na małych oczkach.Następnym razem zmielę
mięso na większych sitkach.
Kiełbasa wyszła pyszna w smaku o cudownym aromacie.
Surowiec· 1kg
łopatki· 50dag
golonki· 50dag
karkówki kl II
Przyprawy na 2kg
mięsa· 36g peklosoli· 4 g
cukru brązowego· 4 g
pieprzu kolorowego· 1g mielonej
kolendry· 4g
czosnku świeżego· 150 ml ciepłej
wody·Osłonki
białkoweWykonanie .PrzygotowanieDo miski wrzucić wszystkie
przyprawy wymieszać.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, następnie rozbić delikatnie tłuczkiem o
mięsa.PeklowaniePrzygotowanie
mięso z
łopatki wymieszać z 25g
mieszanki przypraw.
Karkówkę pokroić na takie same kawałki wymieszać z 12g
mieszanki przypraw w osobnej misce.
Mięso z
golonki wymieszać z 12g
mieszanką przypraw.
Mięso wstawić do lodówki na 2 dni.Przygotowanie przed wędzeniem.Po upływie określonego czasu wyjąć zapeklowane
mięso z lodówki.
Mięso z
łopatki kl I i
karkówki zmielić na siatce 8cmm, zaś i
golonkę zmienić na siatce 4mm.Wszystkie rodzaje
mięsa dokładnie wymieszać na kleistą masę, przełożyć do nadziewarki,ściśle napełniać osłonki
białkowe formując batony. Końce zawiązujemy sznurkiem.Osadzanie:
Kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.
Wędzenie
Kiełbasę wstawiamy do wędzarni ustawiamy temperaturę w wędzarni na 50-55 stopni wędzić około 3,5-4 godziny.ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz czarny. Gotujemy do osiągnięcia temperatury
wody około 75 stopni, wkładamy batony. Parzymy do osiągnięcia w środku 70-72 stopni.PodsuszaniePodsuszamy
kiełbasę przed dwa kolejne dni. W pierwszym dnu ustawić temp na 40stopni bez
dymu przez 2 godziny pozostawiam w wędzarni. W drugim dniu ponownie suszymy 2 godziny w temperaturze 40 stopni.