Wykonanie
Ach to moje roztargnienie... Miała być pierś z
kaczki, a rozmroziłam udka, Wiadomo, że raz rozmrożonego, nie zamraża się ponownie, pomyślałam trochę, pokombinowałam, przeszukałam szafki i spiżarnię i tak powstało to danie.potrzebne składniki:2 piersi z
kaczki,sok z jednej
pomarańczy,2 łyżeczki
soku z cytryny,2 łyżeczki
miodu,1
jabłko,1
cebula,kilka
rodzynek,
sól,
pieprz, czerwona czubrzyca,
majeranek,
tymianek.Piersi z
kaczki nacieramy
przyprawami, zostawiamy przynajmniej na 1,5 godziny w lodówce.Układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,.Następnie zalewamy
sokiem z
cytrusów zmieszanych z
miodem, dodajemy obrane ze skórki
jabłko, pokrojoną w piórka
cebulę i
rodzynki, posypujemy
ziołami. Pieczemy przez kolejne 30 minut w 180 stopniach od czasu do czasu smarując skórkę
sokiem, w którym
kaczka się piecze.Upieczone, rumiane
mięso wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło.Sok,
jabłka,
rodzynki i
cebulkę przekładamy do rondelka, miksujemy. Wyjdzie z teko pyszny, aromatyczny sos do
kaczki.