ßßß Cookit - przepis na Tęczowe muffiny i kawa cystersko-pałucka

Tęczowe muffiny i kawa cystersko-pałucka

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas ma marzenia. Skoro jesteście tutaj, to śmiem twierdzić, że macie też marzenia kulinarne - chcielibyście spróbować różnych potraw, wyrobów...czasem to marzenie rodzi się w sklepie, przy czytaniu przepisów, oglądaniu książek i programów, zwiedzaniu jakiegoś miasta, czy w restauracji...Ja uwielbiam próbować, rozwijać swoją wiedzę kulinarną, sprawdzać nowe smaki i spożywać produkty. Jednym z takich małych marzeń była dla mnie kawa cystersko-pałucka, której możecie się napić w Wągrowcu. Usłyszałam o niech chyba z dobry rok temu i teraz miałam okazję jej spróbować :) Jest to kawa zbożowa ze zmielonego jęczmienia, pszenicy i cykorii. Jeśli lubicie kawy zbożowe, to będzie Wam smakować. Ja kawy mogłam się napić jej z wągrowieckiego kubka, a tęczowe logo Wągrowca natchnęło mnie do zrobienia tęczowych muffinów :) Jako bazę wykorzystałam bananowe muffiny z przepisu Nigelli Lawson. Górę chciałam zrobić puszystą jak chmurka, niestety okazało się, że wata cukrowa topi się niemiłosiernie szybko pod wpływem kremu...nie próbujcie tego w domu ;) Niemniej polecam zrobić takie muffiny, są dobre nawet następnego dnia i myślę, że wywołają uśmiech wśród każdego obdarowanego :)
Tęczowe muffiny
/12szt; przepis na muffiny - zainspirowane przepisem Nigelli z książki "Nigella ekspresowo", reszta- pomysł własny/
Muffiny:
3 bardzo dojrzałe banany
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
250 g mąki pszennej
80 g cukru białego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g czekolady deserowej w płatkach lub posiekanych kawałków czekolady
Wierzch:
żelki w kształcie tęczy (niecałe jedno opakowanie)
250 g serka śmietankowego
125 g śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru (można dodać więcej, wg upodobań)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Muffiny: Jajka, cukier, olej zmiksować na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Osobno zgnieść widelcem banany. Do miski ze zmiksowanymi jajami dodajemy banany, mieszamy, następnie dodajemy mieszankę mąki z sodą i proszkiem oraz kawałki czekolady i krótko mieszamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 12 porcji - wkładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy wierzch muffin: śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do serka, aromatu waniliowego i przesianego cukru pudru. Wszystko łączymy.
Ostudzone muffiny smarujemy przygotowaną masą, wkładamy na 5-10 minut do lodówki, następnie przyozdabiamy żelkami, tak by powstała tęcza. Muffiny przechowujemy w lodówce.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/02/Teczowe-muffiny-i-kawa-cystersko-palucka.html