Wykonanie
Każdy z nas ma marzenia. Skoro jesteście tutaj, to śmiem twierdzić, że macie też marzenia kulinarne - chcielibyście spróbować różnych potraw, wyrobów...czasem to marzenie rodzi się w sklepie, przy czytaniu przepisów, oglądaniu książek i programów, zwiedzaniu jakiegoś miasta, czy w restauracji...Ja uwielbiam próbować, rozwijać swoją wiedzę kulinarną, sprawdzać nowe smaki i spożywać produkty. Jednym z takich małych marzeń była dla mnie
kawa cystersko-pałucka, której możecie się napić w Wągrowcu. Usłyszałam o niech chyba z dobry rok temu i teraz miałam okazję jej spróbować :) Jest to
kawa zbożowa ze zmielonego jęczmienia, pszenicy i
cykorii. Jeśli lubicie
kawy zbożowe, to będzie Wam smakować. Ja
kawy mogłam się napić jej z wągrowieckiego kubka, a tęczowe logo Wągrowca natchnęło mnie do zrobienia tęczowych muffinów :) Jako bazę wykorzystałam
bananowe muffiny z przepisu Nigelli Lawson. Górę chciałam zrobić puszystą jak chmurka, niestety okazało się, że wata cukrowa topi się niemiłosiernie szybko pod wpływem kremu...nie próbujcie tego w domu ;) Niemniej polecam zrobić takie muffiny, są dobre nawet następnego dnia i myślę, że wywołają uśmiech wśród każdego obdarowanego :)Tęczowe muffiny/12szt; przepis na muffiny - zainspirowane przepisem Nigelli z książki "Nigella ekspresowo", reszta- pomysł własny/
Muffiny:3 bardzo dojrzałe
banany125 ml
oleju roślinnego2
jajka250 g
mąki pszennej80 g
cukru białego0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 g
czekolady deserowej w płatkach lub posiekanych kawałków
czekoladyWierzch:żelki w kształcie tęczy (niecałe jedno opakowanie)250 g
serka śmietankowego125 g
śmietany 30%5 łyżek
cukru pudru (można dodać więcej, wg upodobań)1 łyżeczka
aromatu waniliowegoMuffiny:
Jajka,
cukier,
olej zmiksować na puszystą masę. W drugiej misce wymieszać
mąkę z
sodą i
proszkiem do pieczenia. Osobno zgnieść widelcem
banany. Do miski ze zmiksowanymi
jajami dodajemy
banany, mieszamy, następnie dodajemy mieszankę
mąki z
sodą i proszkiem oraz kawałki
czekolady i krótko mieszamy, do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 12 porcji - wkładamy do foremki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wykładamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy wierzch muffin:
śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do
serka,
aromatu waniliowego i przesianego
cukru pudru. Wszystko łączymy.Ostudzone muffiny smarujemy przygotowaną masą, wkładamy na 5-10 minut do lodówki, następnie przyozdabiamy żelkami, tak by powstała tęcza. Muffiny przechowujemy w lodówce.