Wykonanie
W lutym jest taki jeden, szczególnie miły dzień – Walentynki. Obojętnie, czy bardzo przykładamy wagę do tego święta, czy też jesteśmy jego zagorzałymi przeciwnikami, nie zaszkodzi spojrzeć na nie z przymrużeniem oka.Warto zaskoczyć bliską osobę i przygotować jakieś pyszne danie lub coś wyjątkowego na deser. Słodkimi pysznościami nikt nie pogardzi, więc uśmiech obdarowanej osoby na ich widok mamy gwarantowany. Najmilsze niespodzianki są te zrobione własnoręcznie, często też nie wymagają dużo czasu i nie musimy sięgać głęboko do portfela. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby wyczarować fajne, niepowtarzalne, domowe
słodycze. Jak zwykle znajdziecie u mnie łatwe przepisy, takie, które zdążycie przygotować na ostatnią chwilę. Dziś lizaki, a jutro panna cotta i
cukrowe serduszka.Przepis został opublikowany w aktualnym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege1 szklanka
cukru1/4 szklanki
wodycukier waniliowysok z
owoców, na przykład z
malin, ewentualnie
barwniki spożywcze (syntetyczne)
Wodę z
cukrem i
cukrem waniliowym doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż
zrobi się
syrop. Dodać sok lub barwnik i wymieszać. Wylewać
syrop na papier do pieczenia formując kształty
serc i wgnieść szybko patyczki. Papier warto przykleić taśmą klejącą do blatu kuchennego, aby był gładki. Należy upewnić się, że blat kuchenny przystosowany jest do wysokich temperatur, jeśli nie, można użyć jako podłoża pod papier gładką drewnianą deskę lub blachę do pieczenia. Po jakimś czasie, kiedy lizaki całkowicie stwardnieją oderwać delikatnie od papieru. Białą
ramkę z kształcie
serca można narysować gęstym lukrem z
cukru pudru i odrobimy
wody.
Lukier wyciskać za pomocą w rękawa cukierniczego lub rożka zwiniętego z papieru do pieczenia z naciętym czubkiem.