Wykonanie
Wszelkie gulaszowe wariacje są u nas mile widziane ;)
Dla 4 osób:1
marchewka100 g
korzenia selera1,5 kg
cebuli4 ząbki
czosnku2 kg
mięsa na gulasz wołowego np. łopatka\5 łyżek
smalcu60 g
koncentratu pomidorowego5-6 łyżek
octu50 g mielonej
słodkiej papryki500 ml
bulionu wołowego500 ml
czerwonego wina wytrawnego1 łyżeczka nasion
kminkusól,
pieprzMarchew i
selera obrac, drobno posiekać.
Cebule i
czosnek obrac i posiekac w kostke.
Mięso oczyścic z
blon i pokroc w kostkę 2-3 cm. W brytfannie rożpuścić
smalec, dodac
cebulę i
czosnek i podsmażyć na szklisto. Dodac warzywa i smazyc mieszając 15 minut. Piekarnik nagrzac do 180st.C ( z termoobiegiem- 160) Dodać
ocet,
koncentrat pomidorowy,
paprykę,
kminek,
wino i
bulion. Wymieszać. Dodać
mięso, wymieszac, posolic i popieprzyć. Przykrykryc brytfanne pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.Przepis z: "Meine Familie und ich" nr 2/2016