Wykonanie
Och, lubię, bardzo lubię niedzielne, rodzinne obiady . Siadamy wczesnym popołudniu przy
stole całą naszą piątką, a ja podaję coś innego niż na co dzień. Niedziela to nie czas na
makarony, czy szybkie zupy. W niedzielę lubię podać wyjątkowego. Często jest to pieczony
kurczę z zaprzyjaźnionej, ekologicznej hodowli w Beskidzie Niskim. Wypasiony, wybiegany, zdrowy i pyszny
kurczak. Tym razem piekę go w wersji "na płasko", by nie zajmować się przewracaniem
mięsa w trakcie pieczenia.
Kurczak cytrynowo-
tymiankowy to prosty i wyśmienity pomysł na niedzielny obiad.
Mój najstarszy, za chwilę pełnoletni syn, odkrył niedawno kim byli Simon & Garfunkel . I gra nam czasem przepiękne " Scarborough Fair ", cudnie, cudnie gra! Posłuchajcie oryginalnego wykonania...Ten utwór ma dla mnie bardzo leniwy, niedzielny nastrój . Gdy już skończy się obiad, siądziemy z kieliszkiem
wina przy kominku lub na tarasie, pogramy rodzinnie w planszówki. Czasem łapię się na myśli, że tak rzadko widzimy, jakim pędem mija nas czas i życie tak gna. Cudownie jest łapać małe, krótkie chwile, zwolnić, zanurzyć się w nich i rozkoszować chwilami razem z dziećmi, które nim ogon komety schowa się za horyzontem, będą miały już własne dzieci.
Lubię piec
kurczaka na płasko (spatchedcooked), bo wystarczy tylko kilka
razy do niego zajrzeć i podlać sosem,
winem lub czym tam chcecie. Nie trzeba przewracać, a wszystkie części są pięknie zarumienione, soczyste i mają wyjątkowo chrupiącą skórkę. Jakiś czas temu polecałam Wam pieczonego tą metodą
kurczaka z rydzami (tamże dokładnie krok po kroku wyjaśniałam jak takiego
kurczaka przygotować), ale tym razem wersja bardzo wiosenna, czy nawet letnia - soczysty
kurczak,
sok z cytryny i
tymianek, boskie połączenie smaku!
Kurczak cytrynowo-
tymiankowy jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga za dużo ambarasu w kuchni. Ważne, żeby kupić nie zwykłego
kurczaka z masowej hodowli (
serio, szkoda zdrowa !), ale wybrać
kurczę ekologiczne. Oooo milion
razy odwdzięczy się smakiem!Robota jest żadna, no prawie - przygotować
kurczaka na płask (przydadzą się nożyce do drobiu), zmiksować marynatę i natrzeć nią tuszę, podstawić na kilka godzin (może być na noc w lodówce),
potem piec powoli w piecu, ze 2-3
razy podlewając sosem z dna brytfanny. I tyle, gotowe. No i koniecznie podajcie do niego jakąś wyśmienitą
sałatę - na przykład cudowną
sałatkę z czerwonych
pomarańczy i
awokado z
selerem naciowym . To idealny duet, a na dodatek fajne, lekkie danie dla kogoś kto słucha mądrego dietetyka (tu poczytajcie o tym jak smacznie i ze skutkiem zrzuciłam kilogramy).
Kurczak jest niezwykle soczysty i bardzo aromatyczny,
cytryna i
tymianek to mariaż idealny! Podaj pieczone na płasko
kurczę z orzeźwiającą
sałatką z
pomarańczy,
awokado i
selera naciowego albo z
cytrynowym ryżem. To świetna propozycja na niedzielny obiad rodzinny.1
kurczak ekologiczny o wadze ok 2 kg50ml
oliwy z oliwek extra virgin50ml soku wyciśniętego z
cytryny1 łyżeczka skórki otartej z niewoskowanej
cytrynylistki z 1/3 pęczka świeżego
tymianku1 łyżeczka
soli morskiej1/2 łyżeczki
płatków chillispora szczypta świeżo mielonego
pieprzu3 ząbki
czosnkuZmiksuj w małym blenderze wszystkie składniki marynaty.
Kurczaka umyj, osusz i rozetnij na płasko - wytnij nożycami do drobiu cały kręgosłup wraz z szyją i kuprem. Obróć
tuszkę piersiami do góry, mocno naciśnij na mostek, aż złamią się kości obojczyka. Natrzyj
kurczaka marynatą, przełóż na blachę, na której będzie pieczony i odstaw na minimum 4 godziny na blat kuchenny lub na całą noc do lodówki. Zanim włożysz
kurczę do piekarnika, doprowadź je do temperatury pokojowej (ok godziny na blacie kuchennym, jeśli poprzednio był w lodówce).Rozgrzej piekarnik do 160°C . Wstaw
kurczaka do piekarnika na 2 godziny, podlewaj 2-3
razy sosem, który wytopi się podczas pieczenia. Gdy
mięso będzie już miękkie, wbij patyczek do szaszłyka w najgrubszą część udka, gdy wypłynie przezroczysty sok,
kurcze jest gotowe. Wówczas zwiększ temperaturę do 190°C, ponownie podlej
kurczaka sosem i piecz jeszcze 15-20 minut, aż skórka będzie pięknie rumiana i chrupiąca. Podawaj z
sałatką z
pomarańczą lub
ryżem cytrynowym.