Wykonanie
Pierwszy raz robiłam
kiełbasę w ten sposób. Męskiej części rodziny przypadła do gustu. Niestety niekoniecznie posmakowała młodszej damskiej części.
Kiełbasa spokojnie może znaleźć się na
stole w Wielkanoc, ale też i innego dnia.
Składniki:500 g surowej
białej kiełbasy1/2 litra
piwa2
cebule3 ząbki
czosnku2 łyżki
mąki4 łyżki
masłasól,
pieprzolejWykonanie:
Piwo wlać do garnka i zagotować. Włożyć
kiełbasę, obrany 1 ząbek
czosnku i 1
cebulę pokrojoną w grube plastry. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Wyjąć
kiełbasę.Na patelni roztopić
masło. Dodać
mąkę i wymieszać tak, aby powstała zasmażka. Dodać posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Zasmażkę wymieszać z
piwem, w którym gotowała się
kiełbasa. Doprawić
solą i
pieprzem.
Kiełbasę naciąć i zrumienić na
oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać sosem piwnym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około kwadrans. Podawać na ciepło z sosem.