ßßß Cookit - przepis na Biaďż˝a kieďż˝basa w sosie piwnym

Bia�a kie�basa w sosie piwnym

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz robiłam kiełbasę w ten sposób. Męskiej części rodziny przypadła do gustu. Niestety niekoniecznie posmakowała młodszej damskiej części. Kiełbasa spokojnie może znaleźć się na stole w Wielkanoc, ale też i innego dnia.
Składniki:
500 g surowej białej kiełbasy
1/2 litra piwa
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Piwo wlać do garnka i zagotować. Włożyć kiełbasę, obrany 1 ząbek czosnku i 1 cebulę pokrojoną w grube plastry. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. Wyjąć kiełbasę.
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i wymieszać tak, aby powstała zasmażka. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zasmażkę wymieszać z piwem, w którym gotowała się kiełbasa. Doprawić solą i pieprzem.
Kiełbasę naciąć i zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia do zapiekania i zalać sosem piwnym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około kwadrans. Podawać na ciepło z sosem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2016/03/Biala-kielbasa-w-sosie-piwnym.html