ßßß Cookit - przepis na PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W MAŚLANCE I PRZYPRAWACH

PODUDZIA KURCZAKA MARYNOWANE W MAŚLANCE I PRZYPRAWACH

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kurczaka marynowanego w maślance lub jogurcie! Tak przygotowane mięso nie jest suche, ale bardzo delikatne.
Kurczaka podałam z makaronem risini z warzywami i kurkumą (przepis).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
7-8 pałeczek kurczaka
250 ml maślanki (lub rzadszego naturalnego jogurtu)
5 małych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
2 łyżki oliwy
płaska łyżeczka pieprzu
płaska łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka papryki w proszku
pół łyżeczki płatków chilli
sól
mała garść drobno poszatkowanej natki pietruszki
makaron risini z kurkumą i warzywami (przepis), opcjonalnie
Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj maślankę z oliwą, czosnkiem, natką i przyprawami.
2. Umyte podudzia zalej marynatą i lekko ją wmasuj w mięso. Włóż do lodówki na 24 godziny.
3. Na drugi dzień przełóż mięso do żaroodpornego naczynia. Marynatę wylej.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowe mięso będzie przypieczone. W czasie pieczenia co jakiś czas obróć mięso, aby się równomiernie upiekło.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2016/02/podudzia-kurczaka-marynowane-w-maslance.html