Wykonanie
Gdy zimową
porą dopadnie Was chęć na ciasto... sięgnijcie po
buraki :) Moje dziecko, które gardzi
burkiem w postaci KAŻDEJ, powyższą babkę zjadło i wołało o jeszcze :) Dla niezdecydowanych i przerażonych wizją
buraka na słodko -
marchewka w cieście
marchewkowym, czy
szpinak w "Mchu Leśnym" nikogo nie dziwi!
Buraka w babce nie czuć, za to ciasto jest wilgotne i słodkie.Inspirowałam się książką "
Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek.Składniki:1 duży
burak (wcześniej umyty, upieczony, obrany i starty na tarce)1 szklanka
mąki pszennej razowej0,5 szklanki
mąki pszennej (można użyć
mąki gryczanej i orkiszowej)2
jajka2/3 szklanki
oleju rzepakowego1/3 szklanki
mleka (może być roślinne)0,5 szklanki
brązowego cukru1 tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
korzennej przyprawy do piernikaDodatkowo:
masło do nasmarowania formy
bułka tartacukier puder lub polewa
Olej,
mleko i
czekoladę umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
Mąki mieszamy ze sobą oraz z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą do piernika.
Jajka ubijamy z
cukrem.Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy starte
buraki. Miksujemy mikserem.Formę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą.Wlewamy ciasto.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 25-30 min.Posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy
polewą czekoladową.A jutro przepis na burgery z
buraka :)