Wykonanie

Uwielbiam
czerwoną porzeczkę za obłędny aromat. Gdyby stworzono linię kosmetyków z taką nutą zapachową, z pewnością stałabym się od niej poważnie uzależniona. Tymczasem, oprócz Aqua Allegoria by Guerlain, pozostaje mi jedynie wcinanie
porzeczek w formie tradycyjnej. Lubię dodawać je do ciast i kremów, bo swą cierpkością pięknie przełamują mocną
słodycz.Końcówka sierpnia nie jest typową
porą na
porzeczki, ale wciąż tu i ówdzie można je jeszcze spotkać. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo można doń wykorzystać właściwie wszystkie
owoce jagodowe -
maliny,
jagody,
borówki,
truskawki - w zależności od bieżącego sezonu oraz osobistych zachcianek
smakowych.

Kostka PorzeczkowaSkładniki na blachę o wymiarach ca 30cmx24cm
Biszkopt:3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jaja1 opakowanie
cukru z prawdziwą
waniliąszczypta
soliKrem:500ml
śmietanki kremówki8 łyżek
cukru pudru6 łyżeczek
żelatynygorąca
woda do rozpuszczenia
żelatynyOwoce:100-150g
czerwonej porzeczkiWykonanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od
białek. Z
białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty
soli.Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy.Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym
żółtku.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy do ciasta.Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Biszkopt wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180C.Po wystudzeniu ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części (blaty).Krem:
Śmietankę kremówkę mocno schładzamy w lodówce.
Żelatynę zalewamy bardzo gorącą
wodą, w ilości zapewniającej jej przykrycie. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. W razie trudności, możemy ją odrobinę podgrzać, pilnując by nie dopuścić do zagotowania się. Studzimy, od czasu do czasu mieszając.Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie wsypując
cukier puder . Łączymy z przestudzoną
żelatyną.Teraz do kremu wrzucamy
owoce. Mieszamy.
Owoce:Płuczemy pod bieżącą
wodą. Obrywamy z
gron.Instrukcja montażu:Na jednym z 2
biszkoptowych blatów rozprowadzamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy resztę naszego kremu. Schładzamy w lodówce.

Życzę Wam Smacznego! :-)