ßßß
Uwielbiam czerwoną porzeczkę za obłędny aromat. Gdyby stworzono linię kosmetyków z taką nutą zapachową, z pewnością stałabym się od niej poważnie uzależniona. Tymczasem, oprócz Aqua Allegoria by Guerlain, pozostaje mi jedynie wcinanie porzeczek w formie tradycyjnej. Lubię dodawać je do ciast i kremów, bo swą cierpkością pięknie przełamują mocną słodycz.Końcówka sierpnia nie jest typową porą na porzeczki, ale wciąż tu i ówdzie można je jeszcze spotkać. Przepis jest bardzo uniwersalny, bo można doń wykorzystać właściwie wszystkie owoce jagodowe - maliny, jagody, borówki, truskawki - w zależności od bieżącego sezonu oraz osobistych zachcianek smakowych.
Kostka PorzeczkowaSkładniki na blachę o wymiarach ca 30cmx24cmBiszkopt:3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jaja1 opakowanie cukru z prawdziwą waniliąszczypta soliKrem:500ml śmietanki kremówki8 łyżek cukru pudru6 łyżeczek żelatynygorąca woda do rozpuszczenia żelatynyOwoce:100-150g czerwonej porzeczkiWykonanie:Biszkopt:Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli.Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy.Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i na końcu dodajemy do ciasta.Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.Biszkopt wlewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180C.Po wystudzeniu ciasto przekrawamy w poprzek na 2 równe części (blaty).Krem:Śmietankę kremówkę mocno schładzamy w lodówce.Żelatynę zalewamy bardzo gorącą wodą, w ilości zapewniającej jej przykrycie. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. W razie trudności, możemy ją odrobinę podgrzać, pilnując by nie dopuścić do zagotowania się. Studzimy, od czasu do czasu mieszając.Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, w trakcie wsypując cukier puder . Łączymy z przestudzoną żelatyną.Teraz do kremu wrzucamy owoce. Mieszamy.Owoce:Płuczemy pod bieżącą wodą. Obrywamy z gron.Instrukcja montażu:Na jednym z 2 biszkoptowych blatów rozprowadzamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, na którym rozsmarowujemy resztę naszego kremu. Schładzamy w lodówce.
Życzę Wam Smacznego! :-)