Wykonanie

Jesień. Jesień. Jesień. Szaro, chłodno i mokro. Chłodno, mokro i szaro.Widok za oknami nie nastraja optymistycznie. Na poprawę humoru i na osłodę: deser wprost ze
słonecznej Katalonii. Krem kataloński jest hiszpańskim odpowiednikiem crème brû lée . Od francuskiego kuzyna odróżniają go: mocno
cytrusowy smak oraz bardzo aksamitna konsystencja . Jest pyszny - naprawdę warto się skusić!

Crema Catalana by Gordon
Ramsayźródło: G.
Ramsay "Kuchnie Świata"Składniki na 4-6 porcji, w zależności od wielkości kokilek:250ml słodkiej
śmietanki250 ml
mlekaskórka otarta z 1
cytrynyskórka otarta z 1
pomarańczy1
pomarańczka do dekoracji4
żółtka70g
cukru pudrulaska
cynamonu2 łyżki
mąki kukurydzianej
brązowy cukier do posypaniaWykonanie:
Żółtka ucieramy z
cukrem. Pod koniec ucierania dodajemy skórki:
cytrynową i
pomarańczową. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy
śmietankę oraz
mleko. Na końcu wsypujemy
mąkę kukurydzianą. Mieszamy do idealnego połączenia się składników.Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy
cynamon i dalej podgrzewamy mieszając. Czynimy tak do chwili, gdy krem wyraźnie zgęstnieje. Następnie naszą masę przecieramy przez sito i przekładamy do żaroodpornych kokilek. Solidnie schładzamy w lodówce przez min. 2-3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy
brązowym cukrem i opalamy nagrzewnicą kuchenną, a jesli jej nie mamy, naczynka wstawiamy na parę chwil do mocno nagrzanego piekarnika z włączoną opcją "grill". Gdy
cukier się skarmelizuje, nasz deser jest gotowy do serwowania.Życzę Wam Smacznego! :-)