ßßß Cookit - przepis na Krem Kataloński według Gordona Ramsay'a

Krem Kataloński według Gordona Ramsay'a

nazwa

Wykonanie

Jesień. Jesień. Jesień. Szaro, chłodno i mokro. Chłodno, mokro i szaro.Widok za oknami nie nastraja optymistycznie. Na poprawę humoru i na osłodę: deser wprost ze słonecznej Katalonii. Krem kataloński jest hiszpańskim odpowiednikiem crème brû lée . Od francuskiego kuzyna odróżniają go: mocno cytrusowy smak oraz bardzo aksamitna konsystencja . Jest pyszny - naprawdę warto się skusić!
Crema Catalana by Gordon Ramsay
źródło: G. Ramsay "Kuchnie Świata"
Składniki na 4-6 porcji, w zależności od wielkości kokilek:
250ml słodkiej śmietanki
250 ml mleka
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 pomarańczka do dekoracji
4 żółtka
70g cukru pudru
laska cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
brązowy cukier do posypania
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Pod koniec ucierania dodajemy skórki: cytrynową i pomarańczową. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy śmietankę oraz mleko. Na końcu wsypujemy mąkę kukurydzianą. Mieszamy do idealnego połączenia się składników.Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy cynamon i dalej podgrzewamy mieszając. Czynimy tak do chwili, gdy krem wyraźnie zgęstnieje. Następnie naszą masę przecieramy przez sito i przekładamy do żaroodpornych kokilek. Solidnie schładzamy w lodówce przez min. 2-3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy nagrzewnicą kuchenną, a jesli jej nie mamy, naczynka wstawiamy na parę chwil do mocno nagrzanego piekarnika z włączoną opcją "grill". Gdy cukier się skarmelizuje, nasz deser jest gotowy do serwowania.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/10/krem-katalonski-wedug-gordona-ramsaya.html