Wykonanie
16 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylemWigilijne menu pomimo braku
mięsa może być bardzo urozmaicone. Na
stole pojawiają się zwykle dania z
grzybów,
kapusty i ryb.
Śledzie po kaszubsku to przykład potrawy
rybnej serwowanej na zimno z dodatkiem pomidorowej marynaty, suszonych przypraw i
rodzynek. Najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
Śledzie po kaszubsku w pomidorowej marynacie z
rodzynkamiSkładniki na 4 porcje:0,5 kg
filetów śledziowych – np.
matiasów2
liście laurowe2-3
suszone owoce ziela angielskiego1-2 łyżki stołowe
octu winnego1 łyżeczka
cukru100 g
koncentratu pomidorowego2
cebule średniej wielkości1 łyżeczka
majerankupieprz mielony do smakugarść
rodzynek sułtańskich1/2 szklanki
wody1/3 szklanki
oleju + 1 łyżka stołowa
olejuSposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny, po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w półtalar ki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju, wrzucić
cebulę i zeszklić.
Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklanki, dopełnić
wodą do całej objętości i dokładnie wymieszać. W misce przygotować marynatę: dodać
ocet winny,
majeranek,
pieprz,
liście laurowe,
ziele angielskie,
cukier,
rodzynki oraz rozcieńczony koncentrat z
wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wlać na patelnię do
cebuli. Całość gotować około 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do
śledzi i dokładnie wymieszać.