ßßß Cookit - przepis na Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

nazwa

Wykonanie

16 Grudnia 2013 Gotowanie ze stylem
Wigilijne menu pomimo braku mięsa może być bardzo urozmaicone. Na stole pojawiają się zwykle dania z grzybów, kapusty i ryb. Śledzie po kaszubsku to przykład potrawy rybnej serwowanej na zimno z dodatkiem pomidorowej marynaty, suszonych przypraw i rodzynek. Najlepiej smakują na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
Śledzie po kaszubsku w pomidorowej marynacie z rodzynkami
Składniki na 4 porcje:
0,5 kg filetów śledziowych – np. matiasów
2 liście laurowe
2-3 suszone owoce ziela angielskiego
1-2 łyżki stołowe octu winnego
1 łyżeczka cukru
100 g koncentratu pomidorowego
2 cebule średniej wielkości
1 łyżeczka majeranku
pieprz mielony do smaku
garść rodzynek sułtańskich
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju + 1 łyżka stołowa oleju
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny, po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w półtalar ki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić.
Koncentrat pomidorowy przełożyć do szklanki, dopełnić wodą do całej objętości i dokładnie wymieszać. W misce przygotować marynatę: dodać ocet winny, majeranek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, cukier, rodzynki oraz rozcieńczony koncentrat z wodą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, po czym wlać na patelnię do cebuli. Całość gotować około 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_sledzie-po-kaszubsku.html