Wykonanie
12 Maja 2013 Gotowanie ze stylemBardzo smaczna
sałatka z
tuńczykiem,
groszkiem zielonym,
kukurydzą,
ogórkiem kwaszonym i
jajkiem. Idealny pomysł na śniadanie, przystawkę bądź na spotkania okolicznościowe. Najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym
pieczywem. Mnie po części składem przypomina
sałatkę jarzynową (
groszek zielony,
kukurydza,
jajko,
majonez) lecz smakuje inaczej, ma ostrzejszy smak i nie jest w niej wyczuwalna
słodycz marchwi,
jabłka oraz
ziemniaków. Polecam!
Składniki na 4 porcje:1 puszka
tuńczyka w sosie własnym1
jajko ugotowane na twardo½ puszki
zielonego groszku – 100 g2 duże
ogórki kwaszone100 g
ryżu½ puszki
kukurydzy – 100 g½ małej
cebuli1 łyżka stołowa
majonezupieprz do smakuSposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo, następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
Ryż ugotować według receptury zawartej na opakowaniu.
Kukurydzę oraz
groszek zielony odsączyć z zalewy i umyć pod bieżącą
wodą.
Ogórki kwaszone obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
Tuńczyk odsączyć z sosu i przełożyć do naczynia przeznaczonego na
sałatkę. Dodać pozostałe składniki oraz
majonez, doprawić
pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Serwować ze świeżym
pieczywem.Moje uwagi:
Sałatka nie wymaga dodatku
soli ponieważ zawiera ona wiele składników takich jak
ogórki kwaszone,
kukurydza,
groszek zielony oraz
tuńczyk w puszce, które zawierają już
sól dodaną przemysłowo.