ßßß Cookit - przepis na Kompot ze świeżych owoców

Kompot ze świeżych owoców

nazwa

Wykonanie

15 Lipca 2013 Gotowanie ze stylem
Przygotowanie napoju należy do prostych czynności. Na kompot najlepiej wybierać owoce dojrzałe, ponieważ posiadają one bogaty smak i aromat. Dobrze jest wówczas łączyć owoce ciemne z jasnymi np. agrest i truskawki. Tak przygotowany kompot może skutecznie konkurować z niezdrowymi słodzonymi napojami gazowanymi.
Kompot ze świeżych owoców
Składniki :
4 litry wody
500 g truskawek
300 g czerwonej porzeczki
200 g czerwonego agrestu
200 g malin
½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Owoce starannie opłukać, usunąć wszelkie ogonki, szypułki itp.
Do wysokiego garnka wlać 4 litry wody, dodać cukier i zagotować syrop. Dodać owoce, doprowadzić do wrzenia (gotować około 20 minut) uważając, by owoce się nie rozgotowały. Odstawić do wystygnięcia.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_kompot-ze-swiezych-owocow.html