Wykonanie
15 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemPrzygotowanie
napoju należy do prostych czynności. Na kompot najlepiej wybierać
owoce dojrzałe, ponieważ posiadają one bogaty smak i aromat. Dobrze jest wówczas łączyć
owoce ciemne z
jasnymi np.
agrest i
truskawki. Tak przygotowany kompot może skutecznie konkurować z niezdrowymi słodzonymi
napojami gazowanymi.Kompot ze świeżych
owocówSkładniki :4 litry
wody500 g
truskawek300 g
czerwonej porzeczki200 g czerwonego
agrestu200 g
malin½ szklanki
cukruSposób przygotowania:
Owoce starannie opłukać, usunąć wszelkie ogonki, szypułki itp.Do wysokiego garnka wlać 4 litry
wody, dodać
cukier i zagotować
syrop. Dodać
owoce, doprowadzić do wrzenia (gotować około 20 minut) uważając, by
owoce się nie rozgotowały. Odstawić do wystygnięcia.